Zasedanje Evropskega parlamenta, Strassbourg

Vroče raprave v hladnem jutru na severu Evrope. Predsednik Evropske Komisije g. Jose Manuel Barroso in Predsednik Sveta Evrope g. Herman Van Rompuy, ter  g. Joseph Doul, predsednik stranke EPP, kateri pripadamo tudi poslanke in poslanci SDS in NSi, so izpostavili ključna stališča do obvladovanja krize v Evropi.

Neobvladovanje stroškov, ki se dogaja v  posamezni državah članicah, je dobilo nov okvir. Članice EU bodo morale vnesti v ustavo omejitve, ki so vezane na omejitev primankljaja v proračunu. 0,5 % BDP bo smel biti strukturni primankljaj v proračunih, enako tudi v Sloveniji. Nadzor nad izvajanjem pa bo imelo Evropsko sodišče. Čaka nas naporna in dolga pot.  Zmanjšanje birokracije je dejstvo, ki ga ne bo moč spregledati s samim leporečenjem nekaterih lokalnih politikov. Konkurenčnost Evrope in posameznih držav moramo graditi ne le zaradi zaupanja vlagateljev, ampak zaradi zaupanja državljank in državljanov. Zelena rast, zelena delovna mesta so ključna za Evropo, kot je poudaril predsednik komisije Barroso.

Zaupanje v Evro institucije, zaupanje v evro se bo vračalo z enakovrednim obvladovanjem krize v vseh članicah EU. Zaupanja ni možno dobiti čez noč. Istočasno se bo EU parlament  intenzivno vključil v pogajanja za unijo fiskalne stabilnosti, unijo solidarnosti in unijo rasti.

Evropa odpira vrata za Srbijo in Črno goro, za Hrvaška so že odprta.

Razprave gredo tudi v smeri nekakšne izolacije Velike Britanije, ki se je izrazila proti evropskemu sporazumu o fiskalni stabilnosti. Solidarnost iz strani Anglije je bila razumljena samo v eni smeri, ne pa tudi v smeri Evrope. Že tekom našega predsedovanja Slovenije Svetu evropske unije, je bila Anglija velikokrat odstopala z nasprotnimi mnenji. Na koncu je vendarle bil dosežen konsenz. Tokrat je odločitev Anglije res zaskrbljujoča.

Moje prvo zasedanje Evropskega parlamenta je spoznanje, da se v  Evropi namenja ključni poudarek na obvladovanje krize. Razprave v parlamentu so vezane na konkretna vprašanja in rešitve. Poleg razprave o finančni disciplini  so razprave o iskanju smernic za vzpostavljanje novih delovnih mest.

Še enkrat se zahvaljujem volilkam in volilcem za njihov glas. Tudi slovenski poslanci in poslanke so me prijazno sprejeli. Moj občutek po današnjem zasedanju Evropskega parlamenta, kot ene izmed osemnajstih novih poslank, je dober tudi zato, ker je to čas velikih preizkušenj za Evropo in za Slovenijo.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15