Več Evrope v Evropi

Evropa je na razpotju: ali bomo v času krize ubrali skupno evropsko pot in si zgotovili varnost in konkurenčnost, ali pa bomo klonili pod egoizmom posameznih članic.

?Več Evrope v Evropi? – to je geslo poljskega predsedovanja, ki se zaključuje v the dneh. Žal smo se včeraj in danes prebudili s slabimi novicami. Belgija in Italija sta bili tarči nečloveških napadov, ki sta zahtevala mnoge žrtve. Predsednik parlamenta Jerzy Buzek je pred začetkom seje dejal: ?Sočustvujemo s prizadetimi in molimo?. V Sloveniji bi drugi del njegovega iskrenega stavka najbrž povzročil kakšen posmeh. V EP pa je čutiti vrednote krščanske Evrope in ob tem čutim ponos, da smo del tega sveta.

Opoldne pa je Evropski parlament podelil nagrade Saharova predstavnikom Arabske pomladi. Prejel jo je voditelj libijske pomladi, ki je bil devet let zaprt v samici. Evropa nagrajuje pomladnike, slovensko vlado pa je še pred kratkim žal gostil predstavnik totalitarnega režima. Nagrado je prejela tudi Egipčanka Ahmi Mahmuz, ki je bila na čelu upora proti totalitarnemu režimu. Njeno sporočilo je bilo: ?Ponosna sem na mučenike Arabske pomladi.?

Predsednik Poljske Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta ocenila rezultate šestmesečnega predsedovanja Svetu EU. Rezultate predsedovanja sem primerjala z obdobjem slovenskega predsedovanja. Zagotovo v današnjih zaključkih ni bilo področja zdravja, ki je bilo eno izmed pomembnh sklepov našega predsedovanja. So pa veliki premiki na bolje na mnogih področjih. Pomembno napredovanje je bilo na področju zavzemanja za demokracijo in skupne vrednote, na področju zakonodajnih okvirov za povečanje makroekonomskega ravnovesja, poglobljena vzhodna partnerstva in uzakonitev enotnega evropskega patenta.

V zaključkih je bilo veliko poudarkov na krizo zaupanja, na sistemsko in politično krizo, na zaupanje v evropske in državne institucije. Ugotovitve so, da Evropa ni bolj združena kot pred šestimi meseci. Evropa je na razpotju; ali bomo v času krize ubrali skupno evropsko pot in si zgotovili varnost in konkurenčnost, ali pa bomo klonili pod egoizmom posameznih članic.

Vzrok krize ni nastal v skupnosti, temveč se kriza napaja z nevarnostjo, da bi skupnost Evrope razpadla. Kriza ni samo v naših bankah, ampak je tudi v naših srcih. Evropa danes potrebuje hitre odločitve. V Evropskem parlamentu je na vseh področjih aktivna podpora združevanju in ne delitvi ter vzpodbujanju odgovornosti za ohranjanje temeljev Evrope.

Sinoči je bil za predsednika EPP ponovno izvoljen Joseph Daul. Dobre ideje in dejanja so v zgodovini vedno dobila svoje mesto. Od ustanovitve Evropske skupnosti, do trdnosti Evropske ljudske stranke, katere članica je SDS in do Arabske pomladi. Tudi slovenska pomlad se bo nekoč vrnila.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15