KARANTENA-2.del

POGLED V PRETEKLOST EPIDEMIJE

Kako je v moji družini?

Zapiranje mej znotraj Schengena se prične ob koncu marca. Kličem predstavnika MZZS za pomoč pri eventuelni vrnitvi starejše hčere, ki živi z možem v Amsterdamu, v Slovenijo. Dobim nasvet, preko katerih želežniških linij je to nekaj dni še možno, vendar hči mora žal zaradi službenih obveznosti ostati na Nizozemskem. To je nov težek trenutek, bližajo se velikonočni prazniki in je jasno, da tako kot še mnoge druge družine, tudi mi ne bomo mogli praznovati skupaj. Na srečo pa se je mlajša hči z družino pravočasno preselila iz mesta v našo predalpsko vasico, kjer skupaj z štiriletno vnukinjo obdelujemo zemljo,skrbimo za domače živali ter imamo sprehode med travniki in gozdovi. Sami. Brez vsakršnega srečevanja, druženja in obiskovanja. V trgovino gre eden izmed nas vsakih nekaj tednov, kar ni nič posebnega za vsakodnevno življenje na vasi. Od tod se trgovine redkeje obiskujejo. Peka kruha in od jesenskih pridelkov shranjene zaloge v kleti in v zamrzovalniku povsem zadostujejo . Ob nedeljah in praznikih si oblečemo praznična oblačila , si pripravimo dobro in estetsko oblikovano postreženo kosilo.
.Na samem začetku karantene je težko obrniti vse ustaljene navade na glavo, se sprijazniti z omejitvijo gibanja in predvsem z negotovostjo.
Ščasoma se privajamo na nove razmere in iščemo lepote in pozitivne lastnosti, ki jih prinaša karantena. Dom in družina pridobivati osrednjo življensko vlogo, večkrat na dan se skupaj prisedemo k mizi in se pogovarjamo brez zunanjih pritiskov in omejitve časa. Delo na daljavo je naraven način dela in ne predstavlja nobenih težav za nas, ki živimo na podeželju. Zrak je čistejši in ni onesnažen z letalskimi izpusti, že poprej minimalen hrup v okolju sedaj popolnoma utihne. Sonce, jasno nebo in ponoči zvezdnato nebo je naša katedrala. Z vnukinjo se skupaj učiva risanja, kar je zelo sproščujoče dejanje, pomaga pozabiti na zdravstveno grožnjo COVID-19. Ona ima tudi tečaj angleškega jezika in plesni tečaj na daljavo. Tedenski internacionalni tečaj joge izvaja hči preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Naša družina aktivno sodeluje skupaj z udeleženci iz Evrope in Združenih držav Amerike. Tako majhen je svet! Včasih prisluhnem usposabljanju na daljavo, ki ga ima hči na temo kompleksnosti posameznika in vseh sistemov na svetu. Gre predvsem na pripravo na drugačno normalo, ki bo posledica epidemije.

Se nadaljuje- MOJE DELO PRI OMEJEVANJU EPIDEMIJE

WordPress theme: Kippis 1.15