Dan, ko sem postala 8. Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu

V devetdesetih sem utirala pot gospodarstvenice v času, ko se je dogajala največja tranzicija gospodarstva – prehoda iz centralno vodenega  dogovornega načina gospodarjenja v tržno naravnan sistem. Tedaj je bil čas pogumnih in hitrih odločitev in predvsem hitrega prilagajanja na nove razmere. Z veliko vero v bolj demokratično prihodnost, sem skupaj z zaposlenimi uspela rešiti podjetje, ki je bilo obsojeno na propad. Takrat sem se tudi naučila, da je to bitko mogoče dobiti samo z odkritim dialogom do ljudi, s prikazovanjem realnega stanja ter morebitnih posledic ob najslabših in najboljših možnih scenarijih. To je bila življenska šola iz katere črpam izkušnje tudi danes.

Z vstopom v  politiko pa sem spoznala tudi vso dimenzijo  odgovornosti politike do državljank in državljanov: odgovornost za  vzpostavljanje pogojev, kjer se lahko razvija gospodarstvo, podjetništvo, in delovna mesta, za izobraževanje mladih, za zdravje ljudi in skrb za starejše,  za pomoč ljudem s posebnimi omejitvami, skrb za socialno šibke,  odgovornost za razvoj podeželja,za prijazen odnos do narave, predvsem pa za pravično državo. Kot ministrica za zdravje sem imela priložnost v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, predsedovati ministrom za zdravje iz vseh evropskih držav. Volitve za evropski parlament so bile sicer že v letu 2009. Vendar so  morale skladno z Lizbonsko pogodbo vse države EU ratificirati dodatni protokol št.36, s katerim so podani pogoji za vstop nas 18. novih poslancev iz različnih držav v Evropski parlament. Volilni rezultat, ki sem ga dosegla kot kandidatka SDS na volitvah za Evropski parlament, je omogočil, da je Državni zbor Republike Slovenije danes glasoval o mojem mandatu. Podpora v parlamentu je bila enkratna, brez glasu proti, kar mi daje dodatno vzpodbudo.

V ponedeljek vstopam kot polnopravna poslanka v Evropski parlament. Energijo imam od vseh vas, ki ste me izvolili in ki me podpirate. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti vsem volilkam in volilcem, ki ste dali svoj glas zame in za SDS. Zahvala tudi tistim, ki ste podprli mene in SDS na državnozborskih volitvah, kjer kljub  mojemu in našemu zmagovalnemu rezultatu v 8. volilnem okraju 5.volilne enote, zmananjkalo nekaj glasov za vstop v slovenski parlament.

V Evropskem parlamentu bom z vso energijo delovala v dobro Slovenije na področjih, na katerih imam dosedanje izkušnje. Življenje me je naučilo, da je za uspeh, ?ki pride čez noč ?, potrebno desetletje truda in dela. Zato ne obupajmo nad posameznimi padci, kajti na dolgi rok nam le ti nosijo uspeh. Srečno!

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15