Vzpodbudno in ustvarjalno okolje v VDC Ježek v Velenju

Danes je Zofija Mazej Kukovič z ekipo Požen’ Evropo obiskala Varstveno delovni center Ježek v Velenju in ne moremo opisati veselja in navdušenja, ki smo ga doživeli, ko smo videli koliko truda, energije in kreativnosti delavci vložijo v to, da lahko varovanci svoje popoldneve preživljajo v spodbudnem in ustvarjalnem okolju.

 Za začetek so nas varovanci sprejeli s pesmico, ki so nam jo zapeli. Nato pa so nas popeljali po številnih delavnicah, na katerih lahko izživijo svojo ustvarjalnost in domišljijo. Izdelujejo glinene posode, sveče, ustvarjajo z barvami in papirjem, Zofijo Mazej Kukovič pa so izredno navdušili leseni izdelki, kot so nakit, domine, poštevanke ipd. Navdušeni smo bili, ker poudarjajo trajnostne materiale. Veliko izdelkov so naredili tudi za občino in različne šole, direktorica pa je hvaležna, da lahko vedno računajo na lokalno skupnost.

 V Varstveno delavnem centru Ježek imajo čisto pravo lesarsko delavnico, kjer mizarji varovancem pomagajo, da se učijo in izpopolnjujejo svoje motorične spretnosti. Gospe in gospodične se bodo navdušile zlasti nad prekrasnim lesenim nakitom, ki ga letos izdelujejo prvič. Nakit izdelujejo iz odpadnega lesa (oreh, sliva, hrast), končni izdelki pa so tako posebni in unikatni, da ga brez težav nosijo tudi najbolj elegantne dame.

 Varovanci so na vsaki delavnici poslanki razložili, kaj delajo. Pravijo, da so vedno veseli, ko jih kdo obišče, zlasti če lahko pokažejo, kaj znajo. Direktorica je poudarila, da prav vsak evro, ki ga zberejo od prodaje izdelkov, namenijo varovancem, tako si lahko nekajkrat na leto privoščijo skupen izlet, obisk predstave ali kina.

 ?V Evropski uniji nenehno poudarjajo nujnost kreativnega okolja v takšnih centrih, vi pa to že počnete! Vaše delo bom z veseljem pokazala vsem v Bruslju,? je povedala Mazej Kukovičeva, ki si v Evropskem parlamentu tudi sicer prizadeva za izboljšanje razmer za ljudi s posebnimi potrebami. Ob tokratnem obisku jih je razveselila z darilcem, in sicer jim je omogočila izlet v Celje in ogled filma Gremo mi po svoje 2, dogovorili pa smo se tudi, da se bomo ob različnih priložnostih vedno spomnili na njihove izdelke.

Današnji obisk je tudi nam polepšal dan, saj smo videli, koliko možnosti dajo mentorji VDC Ježek varovancem, da razvijajo svoje spretnosti. So unikaten primer podjetništva, je poudarila Kukovičeva. V albumu vam predstavljamo utrinke z današnjega druženja in vse izdelke, ki jih izdelujejo varovanci ob pomoči mentorjev Varstveno delovnega centra Ježek v Velenju.

Mogoče pa najdete kaj zase!

***

Ekipa Požen’ Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15