Nosilne vrečke za večkratno uporabo so lahko tudi poslovna priložnost

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je včeraj v Evropskem parlamentu, na Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane, v okviru politične skupine Evropske ljudske stranke, izpostavila več vidikov vpliva plastičnih vrečk na zdravje ljudi in na podjetništvo:

?Problem plastičnih vrečk je večplasten. Sama potrošnja plastičnih vrečk je zame sprva stvar navade, kulture in ozaveščanja. Zanimivo je, da na Kitajskem ne vidiš plastične vrečke na cesti, saj jih ponovno porabijo, medtem ko se v Tunisu v njih lahko izgubiš. Plastična vrečka je bila nekoč hit. Zaenkrat nimamo ocene, koliko podjetij od tega živi.?

Mazej Kukovičeva je nadaljevala: ?Okolje je polno plastičnih odpadkov, kar prinaša kup negativnih posledic, med drugim tudi za zdravje ljudi. Poleg močnega onesnaževanja okolja in nahajanja sledi plastičnih vrečk v hrani, je pomembna kultura nošenja. Breme nošenja smo prestavili na roke, namesto na hrbet. Neuravnoteženo nošenje je zelo negodno za našo hrbtenico, zato moramo razmisliti tudi o tovrstnih negativnih učinkih na zdravje.?

Potrošnja plastičnih vrečk v Evropski uniji je prekomerna. Vsako leto se porabi skoraj 100 milijard plastičnih vrečk, pričakuje pa se, da bo ta številka po scenariju brez ukrepanja do leta 2020 narasla na 111 milijard. To pomeni, da v povprečju vsak Evropejec letno porabi 200 plastičnih vrečk. V petih minutah, ki jih boste potrebovali za branje tega teksta, bo v Evropski uniji porabljenih milijon plastičnih nosilnih vrečk. Sprememba direktive, o kateri je tekla razprava, predvideva najmanj 80 % zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk na ozemlju države članice v primerjavi z njeno povprečno porabo v Uniji leta 2010.

?Razmišljati je potrebno o rešitvi problema. 80 % znižanje uporabe plastičnih vrečk, se lahko odseva tudi v izgubi delovnih mest, česar si ne želimo. V Sloveniji se je z uvedbo plačljivih plastičnih vrečk uporaba močno zmanjšala. Trend lahko obrnemo v smer novih podjetniških možnosti. Sredi največje gospodarske krize je recikliranje morda nova priložnost. Vrečke za večkratno uporabo so lahko kul, predvsem za mlade. Novo oblikovanje vrečk lahko ponudi delo oblikovalcem in proizvajalcem. Prav tako pa je lahko več embalaže proizvedene kot samonosilne?, je zaključila Mazej Kukovičeva.

WordPress theme: Kippis 1.15