Večina naših vrednot izvira iz naših družin, bodite ponosni nanje

?Večina naših vrednot izvira iz naših družin, bodite ponosni nanje,? je včeraj povedala evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, ki je s svojo ekipo Požen’ Evropo gostila srečanje ob zaključku prvega natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta.

Dvorano Vile Biance v Velenju so do zadnjega sedeža napolnili natečajniki in ostali simpatizerji pobude Požen’ Evropo. ?Danes je med vami mogoče čutiti ljubezen. Čutim premik, ki smo ga dosegli s tem projektom in navdušenje nad vašimi pridnimi rokami, nad znanjem in izkušnjami, ki jih lahko prenašate na mlajše generacije. To je največje darilo današnjega večera.?

Ob tej priložnosti je Zofija Mazej Kukovič predstavila tudi svojo novo knjigo, ki je nastajala v tesnem sodelovanju s poslankino ekipo: ?Vesela sem, da vam lahko danes predstavim svojo novo knjigo, ki nosi naslov Požen’ Evropo. Tako kot moja prva knjiga Voz na strmini, tudi ta opisuje strmino, tokrat evropsko. Knjiga vsebuje moje delo, moje politične trditve, del knjige pa je namenjen vam, udeležencem natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta.Hvala vam, zaradi vas je ta knjiga danes tudi končana.?

Mazej Kukovičeva se je dotaknila tudi trenutnega gospodarskega stanja: ?V Evropi ni vse dobro, ampak kljub vsemu je Evropa naš skupni dom. V njem se mora Slovenija ponovno dvigniti. Danes je žal na zadnjem mestu, imamo visoko brezposelnost. Kriza je kot vžigalica blizu bencina, pazljivi moramo biti tudi pri komunikaciji med seboj in z drugimi. To, da smo v tej krizi razdeljeni, nas ne bo pripeljalo nikamor. Sami moramo vzeti stvari v svoje roke, saj se sicer nič ne bo spremenilo. Ne govorim samo o kmetijstvu, vrtičkarstvu in receptih. Iščimo priložnosti, na katere smo pozabili.?

?Ni nujno, da v zemlji priložnosti najdejo samo kmetje. Tukaj je tudi uporaba interneta, informacijskih tehnologij in uporaba tržnega znanja. Mladi morajo biti aktivni in ne pasivni. Med prijavljenimi natečajniki smo zaznali skoraj 50 podjetniških idej, ki se jih mogoče  sami niti ne zavedate. Hitrih rešitev žal ni, vseeno pa je potrebno začeti že danes,? je prisotne mlade nagovorila evropska poslanka.

Današnje srečanje je služilo tudi razglasitvi rezultatov natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta, na katerega se je prijavilo kar 156 natečajnikov. Ocenjevalna komisija je strnila svoje vtise, saj je pri svojem terenskem delu je pregledala večino Slovenije in zbrala več kot 300 receptov s predlaganimi kulturami (ajda, stročnice, jagodičevje in česen). Poslanka je natečajnikom čestitala: ?Zmagovalci ste vsi. Ostanite še naprej zgled vsem nam.?

Zgodba o natečaju s tem še ni zaključena. Evropska poslanka in njena ekipa namreč že pripravljata nadaljevanje natečaja, ki bo ponudil nove možnosti sodelovanja in povezovanja.

Mazej Kukovičeva je večer zaključila s spominom na svoja otroška leta in ob tem dejala: ?Večina naših vrednot izvira iz naših družin, bodite ponosni nanje. Večkrat se skupaj usedite, kaj dobrega pojejte in se pogovorite. Verjamem v vas, da boste obdržali te vrednote in jih širili.?

***
Za dodatne informacije se obrnite na:

Živa Vovk, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič,  +386 (0)591 58 672info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15