Kakovost našega življenja in zdravja je neposredno povezana s hrano

Recepti zbrani v natečaju Hrana za zdravje in delovna mesta

Pomemben del natečaja je bilo tudi zbiranje kuharskih receptov, ki vsebujejo katero od priporočenih kmetijskih kultur ? ajdo, stročnice, česen ali jagodičevje. Pomen zdrave prehrane in prehranjevanja poudarja tudi evroposlanka Zofija Mazej Kukovič: ?Kakovost našega življenja in zdravja je neposredno povezana s hrano. S pripravljanjem hrane izražamo ljubezen do izročil, ki so nam jih prenesli predniki in ljubezen do tistih, s katerimi bomo hrano zaužili. Največji dar so priložnosti, ko se lahko zberemo pri mizi kot družina.?

Z natečajem je bilo zbranih 315 različnih kuharskih receptov. 105 receptov kot glavno sestavino vsebuje ajdo. Jagodičevje je vključeno v 83 receptih, stročnice v 71 receptih, česen pa je kot pomembna sestavina prisoten v 30 receptih. Nekaj receptov vključuje več sestavin hkrati, npr. jagodičevje in ajdo ali stročnice in česen. Šest receptov pa vključuje celo tri obravnavane sestavine (ajda, česen, stročnica): kmečki namaz iz belega fižola in česna, zeliščna juha s fižolom in bobom, fižolova juha, obara z ajdovo kašo, mineštra, ajdovi polpeti s fižolom.

Vsem natečajnikom, ki ste recepte prispevali, evroposlanka polaga na srce: ?Dragi pisci receptov, prav je, da ste ponosni na neizmerno znanje in spretnosti. Verjetno se niti ne zavedate lepote in vrednosti, ki jo imate. Mogoče v vašem znanju še niste odkrili podjetniške ideje, možnosti za samozaposlitev ali dopolnilno dejavnost? Naj vas skupek teh receptov vodi tudi v razmišljanja, ki segajo izven domače mize.?

Dober tek!

knjiga receptov Hrana za zdravje in delovna mesta


***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Špela Menih Novak, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič,  +386 (0)591 58 672natecaj@pozenevropo.net

WordPress theme: Kippis 1.15