Strokovne podlage natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta

Pravkar končan vseslovenski nagradni natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta je nastal kot nadaljevanje strokovnega projekta, ki ga je na pobudo evroposlanke Zofije Mazej Kukovič in njene ekipe Požen’ Evropo naredil ERICO, Inštitut za ekološke raziskave iz Velenja.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate končno poročilo strokovnega dela projekta Zdravo okolje za zdrave ljudi. Cilj projekta je bilo osveščanje o pomembnosti večje neodvisnosti od uvožene hrane, ohranjanje genske raznovrstnosti z ohranjanjem avtohtonih sort rastlin, več delovnih mest, izboljšanje kvalitete življenja ljudi in zdravja prebivalcev Slovenije. S projektom smo želeli povečati pridelavo zdrave hrane v zdravem okolju, vzpodbuditi ljubezen do zemlje in lokalno pridelane hrane, z vzgledi povečati ozaveščenost o zdravem načinu življenja, širiti dobre prakse samozaposlitve in podjetništva na področju hrane, spodbuditi inovacije, medgeneracijski prenos znanj ter prenos znanj iz inštitutov v prakso.

V poročilu boste našli veliko uporabnih informacij o sortah, gojenju in zahtevah obravnavanih kmetijskih rastlin, izračune o ekonomski upravičenosti pridelave in opredelitev primernih območij za pridelavo česna, jagodičevja, stročnic in rži.

Končno poročilo Zdravo okolje za zdrave ljudi!

Karte primernih območij za pridelovanje obravnavanih kmetijskih vrst v predalpskem svetu Slovenije

Karte so zelo uporaben in hiter pripomoček, da ugotovite ali bi se in kje lotili gojenja posameznih obravnavanih vrst. Našega natečaja nismo omejili le na predalpski svet, zato je ERICO, Inštitut za ekološke raziskave, izdelal še karte za opredelitev območij primernih za pridelavo česna, jagodičevja, stročnic in ajde v celotni Sloveniji. Površina, označena s temno rjavo barvo, je primerna za gojenje obravnavane kulture.

Karte območij primernih za pridelavo česna, jagodičevja, stročnic in ajde v Sloveniji

Pri projektu je sodeloval tudi Inštitut Jožefa Stefana iz Ljubljane. Oglejte si končno poročilo projekta Ajda, Požen’.

Zaključno poročilo projekta Ajda, požen’! 

ERICO, Inštitut za ekološke raziskave iz Velenja, je sodeloval tudi pri izvedbi natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta. Strokovno obdelane rezultate terenskega dela si lahko ogledate spodaj.

Končno poročilo Hrana za zdravje in delovna mesta 

Upamo, da boste v poročilih našli veliko zanimivih in uporabnih znanj, saj je eden izmed naših ciljev tudi prenos znanj iz inštitutov v prakso!

 

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Špela Menih Novak, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič,  +386 (0)591 58 672, natecaj@pozenevropo.net

 

WordPress theme: Kippis 1.15