?Največji problem je zaupanje v politiko na vseh nivojih, kar je tudi vzrok nizke politične participacije?

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič se je danes udeležila posveta EU Si ti. Pred evropskimi volitvami 2014!

Evropska unija vse bolj postaja politična unija, kjer v ospredje stopajo pravice EU državljanov in državljank, ki nam prinašajo otipljive koristi. Med njimi je tudi pravica do politične udeležbe evropskih državljanov in državljank.

Samo še pol leta nas loči do volitev v Evropski parlament, ki bodo letos neposredno vplivale tudi na oblikovanje vodstva Evropske komisije. ?V Nemčiji je volilna udeležba 65%, v Sloveniji le nekaj čez 20%. Razlika je očitna. Razloge lahko iščemo z različnimi raziskavami, vendar pa tudi sama veliko razmišljam o tem. Bruselj je zelo daleč in tudi mi težko prodremo z informacijami, ki pa so pomembne in se tičejo vsakega,? je med razpravo o razlogih za nizko volilno udeležbo poudarila evroposlanka Zofija Mazej Kukovič. ?Čeprav je pot iz Bruslja dolga 1200 km, je lahko to hkrati tudi samo en klik. Mi lahko veliko informacij pošiljamo preko socialnih medijev in tudi jih. To je edina pot, ki je odprta.  Zanimanje za delo evropskih poslancev je med mediji zelo nizko. Največji problem je zaupanje v politiko na vseh nivojih, kar je tudi vzrok nizke politične participacije.?

Kako aktivirati mlade, je eden izmed bistvenih problemov. Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je poudarila prisotnost koncepta trajnosti v vsakem zakonu, v vsaki uredbi. ?Upanje je tisto, ki je za vsakega najbolj pomembno. In upaš lahko, če veš, da se lahko preživiš tudi sam. Dvom o prihodnosti daje mladim težak nahrbtnik in včasih tudi stanje brezupnosti. Evro trendi gredo v smeri trajnosti. Trajnost se pojavlja na vseh področjih, prihodnost je v trajnosti. To dela po eni strani velike preglavice industriji, jo pa poganja v razvoj, kar pomeni ustvarjanje bolj zdravega okolja ter novih priložnosti in prednosti za ljudi. Nastajajo zelena delovna mesta, ki so pomembna rešitev.?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Špela Menih Novak, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič,  +386 (0)591 58 672info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15