Tiskovna konferenca pred zasedanjem v Strasbourgu

V petek, 11. 1. 2013, je v Ljubljani potekala tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu. Tiskovne konference so se udeležile evropske poslanke Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS), Mojca Kleva (S&D/SD) in Tanja Fajon (S&D/SD).

Mazej Kukovičeva se je osredotočila predvsem na tri teme, o katerih bodo poslanci odločali v Strasbourgu. To so evropske obveznice in drugi instrumenti združevanja dolga, sistemi jamstev za mlade ter prednostne naloge irskega predsedovanja Evropski uniji.

Predlog o skupnem urejanju vladnih dolgov je najverjetneje najpomembnejša tema naslednjega tedna, saj zaradi visoke zadolžitve številnih držav članic EU zaupanje v svoje vlade izgubljajo tudi državljani. ?V Evropi ne moremo imeti 27 različnih predpisov o tem, kako banke posojajo denar. Korak v skupno politiko je tu nujno potreben, saj lahko v nasprotnem primeru kaj hitro vsi pristanemo na beraški palici,? poudarja Mazej Kukovičeva. Za urejanje vladnih dolgov želi Evropska unija ustanoviti skupne evrske obveznice ali t.i. stabilnostne obveznice. Te bi se izdale le do vnaprej določene vrednosti, zaradi česar ni nujno, da bi pokrile vse potrebe po refinanciranju vseh držav članic. Za te obveznice bi veljalo solidarno jamstvo, enotna obrestna mera za refinanciranje pa bi veljala za vse države članice.

Še kako potrebni so tudi ukrepi za reševanje brezposelnosti med mladimi. Naslednji teden bodo tako evroposlanci glasovali tudi o sistemih jamstev za mlade, ki bi zagotovili, da bodo vsi mladi po štirih mesecih brezposelnosti dobili ponudbo za delo, izobraževanje ali pripravništvo. ?Čudovit primer tega je Avstrija, saj je za zagotavljanje dela mladim namenila veliko sredstev,? je povedala Fajonova. Zofija Mazej Kukovič je dodala: ?Danes je v Evropski uniji kar 5 milijonov mladih brezposelnih. Države bodo morale narediti akcijske načrte v povezavi z gospodarstvom in celovitim razvojem posamezne države in Unije ter tako doseči, da mladi ne bodo več v slepi ulici.?

Po končanem ciprskem predsedstvu Evropski uniji bo to nalogo, na čelu s predsednikom vlade Endom Kennyjem, prevzela Irska. Svoje predsedstvo bo nastopila pod sloganom ?Stabilnost, delovna mesta in rast?, kar je pravzaprav to, kar si EU že nekaj časa prizadeva. Irska bo torej nadaljevala prejšnjo usmeritev, prav zato pa se od nje glede na težko leto 2012 pričakuje veliko. Zofija Mazej Kukovič v Irski vidi primer države, ki se je učila iz lastnih izkušenj: ?Irska je država, ki bo predsedovala z zgledom, saj je premagala hudo krizo. Govorim o t.i. krompirjevi lakoti, ki je pokončala več sto tisoč ljudi. Posledično so v današnjih časih Irci razvili močno prehrambeno industrijo, svoje produkte izvažajo po vsem svetu, odlično pa kombinirajo turizem s predelavo hrane in tako omogočajo razvoj podeželja. Irci so premagali veliko ovir, svojega predsedstva pa ne bodo nastopili samo z besedami, ampak tudi z dejanji in to danes v Evropi potrebujemo.?

***

Za več informacij se obrnite na:

Živa Vovk, asistentka evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, +386 (0)591 58 672, info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15