Upanje Slovenije za pomoč po novembrskih poplavah

Strasbourg, 14. januar 2013

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nastopila na temo Solidarnostni sklad Evropske unije, izvajanje in uporaba.

Mazej Kukovičeva je opozorila poslance: “Slovenijo so v začetku novembra 2012 prizadele hude poplave. Posledice teh so izrazite na infrastrukturi, hidroelektrarnah, na malih in srednje velikih podjetjih, še posebej na podeželju. Mnogo ljudi je ostalo odrezanih od sveta zaradi odplavljenih cest. V času največje ekonomske in socialne krize in v času sprejemanja najpomembnejših reform so poplave še dodatno prizadele ljudi.”

Geografska lega Slovenije je velikokrat še en dodaten dejavnik, zaradi katerega so posledice pri poplavah velike. Ocenjena škoda poplav močno presega vstopni prag za mobilizacijo solidarnostnega sklada, je Vlada Republike Slovenije zaprosila EU za pomoč.

“Solidarnostni sklad je nujno potreben tudi v prihodnosti. Pomembna je še boljša prožnost in hitrejše reakcije. Merila bi morala biti preprostejša. Evropejkam in Evropejcem moramo več sporočati o pozitivnih učinkih sklada”, je v svojem govoru poudarila Mazej Kukovičeva.

“Slovenski pregovor pravi: kdor hitro da, dvakrat da. Pri naravnih nesrečah je to še kako pomembno”, je zaključila Zofija Mazej Kukovič in zbrane poslanke in poslance ter komisarja Johannesa Hahna prosila za podporo pri resoluciji, ki jo pripravlja v podporo slovenski prošnji za mobilizacijo sredstev Solidarnostnega sklada.

V Evropskem parlamentu je bilo v razpravi čutiti veliko podporo poročilu, o katerem bodo poslanke in poslanci glasovali jutri, 15. januarja.

 Celoten govor na plenarnem zasedanju: http://youtu.be/ZzZVvCGoNaI

***

Opombe:

– Ocenjena škoda v poplavah znaša skupno 310.908.750,01 EUR brez DDV.

– Evropska komisija prejete vloge običajno obravnava leto dni. Več kot 60% jih zavrnejo.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Mateja Mohorič, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič: +386 41775096 , mateja.mohoric@ep.europa.eu

WordPress theme: Kippis 1.15