Težki časi so bili in bodo. Imeti moramo voljo, da gremo naprej.

?Kdo od vas je v življenju že kaj prodal?? je gostujoče predavanje na Fakulteti za poslovne in komercialne vede v Celju začela evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Študentom je pripravila motivacijsko predavanje obogateno z lastnimi izkušnjami iz gospodarstva in politike. ?Zame kot političarko je pomembno vprašanje, kaj bomo delali jutri. Ali to, kar delamo, lahko prodamo? Ali naš izdelek ali storitev pomaga ljudem? Zavedati se moramo, da lahko zaradi tega, ker smo člani Evropske unije, priložnosti iščemo na 500 milijonskem trgu. Evropska unija temelji na malih in srednje velikih podjetjih.?

V nadaljevanju je evropska poslanka nanizala nekaj najočitnejših priložnosti, ki so še neizkoriščene: na staranje Evrope moramo gledati kot na priložnost za razvoj storitev za starejše; potrebno je razmišljati o turistični ponudbi v povezavi s hrano in zdravjem; o medicinskem turizmu; o izkoriščanju geotermalnih energij? Hkrati je mlade spodbudila k izkoriščanju evropskih priložnosti. ?Mladi se lahko gibljete po Evropi in iščete svojo pot. Znati moramo gledati svet okoli sebe.Tako dobimo nove ideje.Vse to podpirajo tudi programi Evropske unije, kot so Erasmus+, priložnosti za izmenjave in prakse v tujini, jamstva za mlade, Eurostars, Horizon2020??

Ekipa Požen’ Evropo je študentom predstavila glavne cilje pobude Požen’ Evropo, natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta ter nekaj primerov dobrih praks inovativnosti, podjetništva in informacijsko tehnoloških rešitev s področja pridelovanje, predelovanje in trženja zdrave prehrane.

 

?Skozi celotno izobraževanje morate del razmišljanj usmerjati v samozaposlitev. Potrebno je tvegati in se zavedati, da bomo živeli od lastnega dela. Če ni gospodarske rasti, ni delovnih mest. Še vedno pa ostaja lastna kreativnost in to moramo izkoristiti.?

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je srečanje s študenti zaključila spodbudno: ?Kdo bo potegnil ta voz naprej? Samo mi sami ga lahko. Moramo biti aktivni in iti tudi tja, kjer je težko. Hkrati moramo vedeti, da zmoremo. Težki časi so bili in bodo. Imeti moramo voljo, da gremo naprej. Splača se počutiti zdravega.?

***

Za več informacij se obrnite na:

Lokalna pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, Vila Bianca Velenje, +386 (0)5 91 58 672,info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15