Slovenski jezik množično v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je včeraj skupaj z drugimi slovenskimi poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, gostila skoraj 140 mladih iz slovenske manjšine v Avstriji in Italiji.

Mladi so opozorili, da mnogi v Avstriji in Italiji dandanes ne vedo kaj slovenska manjšina pravzaprav je. Kljub meji in neposredni bližini Slovenije, za dvojezične table še vedno obstaja pogoj, da mora vsaj 17,5 % prebivalcev govoriti slovensko.

?Počaščena sem,  da vas srečam toliko mladih slovensko govorečih zamejcev. To je dogodek brez primere. Govoriti slovensko v Evropskem parlamentu je zame zagotovo največji ponos, zato se še toliko bolj veselim slovenskih obiskov. Vi vsi ste branilci slovenske identitete?, je povedala Mazej Kukovičeva.

Mladi so, tekom razprave, izpostavili največji problem s katerim se soočajo v težkih časih krize, in sicer pomanjkanje priložnosti za zaposlitev. Mazej Kukovičeva je izpostavila: ?Vsaka Evropska zakonodaja je povezana na reševanje brezposelnosti mladih. Konkretne rešitve so v garancijskih shemah za mlade, kjer bi ti po 4. mesecih brezposelnosti morali dobiti eno izmed priložnosti; pripravništvo, študij, funkcionalna znanja.?

?Pomemben doprinos k rešitvam za mlade je tudi mobilnost v smislu študija, zaposlitve ali podjetništva, kar podpirata program Erasmus in program Eurostars. Tudi v slovenskih programih izobraževanja bi se morali osredotočiti na vzpodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in orientacije v globalnem prostoru, ne pa učenja na pamet tisočerih podatkov.?

Med 5 milijonov mladih brezposelnih v EU od tega več kot 30000 v Sloveniji, gre v veliki meri za strukturno brezposelnost. Sistemi izobraževanja se premalo ozirajo na potrebe trga. Na področju informacijskih tehnologij bo EU potrebovala 1 milijon strokovnjakov. Tudi demografske spremembe zahtevajo več znanj iz področja medicine in teh je v Sloveniji premalo. Na področju pridelovanja hrane je manj kot 5% tistih, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. ?Pri pridelavi hrane je danes potrebno povezati motiko z računalnikom! To je priložnost za mlade z ustrezno izobrazbo. Zato smo finančno perspektivo EU do leta 2020 naravnali v smislu teh potreb. Izobraževalni sistem je vsaj v Sloveniji del problema, ki mora postati del rešitve? je zaključila Mazej Kukovičeva.

 

WordPress theme: Kippis 1.15