Pravice potnikov letalskega prometa

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je včeraj v Evropskem parlamentu, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovala za Predlog uredbe o določitvi skupnih pravil glede odškodnine in pomoči potnikom v primerih zavrnitve vkrcanja, odpovedi ali velike zamude letov ter o odgovornosti letalskih prevoznikov v zvezi z letalskim prevozom potnikov in njihove prtljage.

V preteklih letih je prišlo do velikih sprememb v letalski industriji, ki so povezane s povečanjem števila potnikov in letov na notranjem evropskem trgu. Ta razvoj je na splošno pozitiven, vendar se hkrati z njim pojavlja tudi uporaba vprašljivih praks. S tem je zmanjšana kakovost storitev, kar prinaša negativne posledice za potnike.

?Poročilo je uravnoteženo na način, da na eni strani daje večje pravice potnikom, na drugi strani pa skrbi za to, da so letalski prevozniki ne nazadnje tudi delodajalci, ki zaposlujejo ljudi. Potrebno pa je upoštevati tudi manjše letalske družbe, kot npr. v Sloveniji, kjer imamo eno samo manjšo letalsko družbo, saj so na velike zahteve lahko zelo občutljivi?, je v uvodu povedala Mazej Kukovičeva.

Nov predlog Uredbe obravnava in definira pravice do odškodnin v primeru velikih zamud, varstvo pravic v primeru nepredvidljivih in izrednih razmer, pravice do informacij, transparentnost cen, definira časovnost čakanja na vzletni stezi, pravice do dovoljene prtljage ter okoliščine glede izgubljene prtljage.

?Pri pravicah potnikov je dobro predvsem to, da bomo lažje šli nasproti starejšim oz tistim z omejenimi sposobnostmi. Danes je tretjina Evropejcev starejša od 65 let in to moramo upoštevati, predvsem ko gre za zaplete?, je zaključila Mazej Kukovičeva.

WordPress theme: Kippis 1.15