Slovenci smo velik košarkarski narod

Če se mnogokrat srečujemo z izjavami o naši majhnosti,  lahko brez težav povemo, da v košarki sodimo med velike; tako po rezultatih, kot tudi kar se tiče drugih kazalnikov.

Slovenija, tako v EU, kot v celotni Evropi, spada med manjše države, tako po številu prebivalcev kot po velikosti. Toda naroda na sončni strani Alp to ni nikdar zanimalo, čeprav nam mnogi želijo vseskozi vcepljati v glavo kako majhni smo. Pa nismo, smo velik narod z velikim srcem ter velikimi uspehi. To sploh velja za šport, kjer pa nam prav vsi po vrsti priznavajo, da smo velik športni narod.

Med 48 evropskimi državami oziroma 28 članicami EU je Slovenija resda med manjšimi, zato pa statistika, povezana s košarko govori o tem, da spadamo med košarkarsko velike države. Naša moška košarkarska reprezentanca je po lestvici FIBA 14. najboljša reprezentanca na svetu in 9. najboljša v Evropi. Največji uspeh naše košarkarske reprezentance, ki je sodelovala na vseh evropskih prvenstvih od osamosvojitve naprej, je bilo 4. mesto na Eurobasketu na Poljskem.

Naša košarka pa ne sodi v sam vrh le kar se tiče uspehov, temveč tudi kar se tiče razširjenosti. Opravili smo statistiko razširjenosti košarke med evropskimi državami in ugotovili, da je Slovenija po številu registriranih košarkarjev s 7.133 igralci na 20. mestu, kar nas po številu igralcev glede na prebivalstvo uvršča na sam vrh. Še precej višje pa je Slovenija kar se tiče števila klubov. Tu smo s 1.138 klubi kar na 8. mestu med vsemi evropskimi državami. Poleg vsega naštetega ne smemo pozabiti, da je košarka v Sloveniji precej razširjena tudi med rekreativci. Po podatkih Fibe naj bi se redno z rekreativnim igranjem košarke v Sloveniji ukvarjalo kar 15.000 ljudi.

Vse te številke so zgolj potrditev, da je Slovenija prava košarkarska dežela, pravi košarkarski velikan.

Zdaj le še čakamo nov uspeh naših fantov na domačem evropskem prvenstvu, ki se začne že 4. septembra! Še 23 dni.

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Bruslju.

WordPress theme: Kippis 1.15