Seveda bomo to peljali naprej. V Sloveniji skozi drugi natečaj, tukaj pa z oblikovanjem politik.

Zadnje dejanje prvega natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta. Izlet nagrajencev natečaja v Evropski parlament v Strasbourg.

Natečaj, ki smo ga v letošnjem letu izpeljali v pobudi Požen’ Evropo evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, smo zaključili s prijetnim izletom. Zbralo se nas je 48. Kakšna druščina! Vseslovenska, prijetna, vesela, zanimiva, radovedna in raznolika, pa vendarle enotna v ljubezni do slovenske zemlje. Nismo potrebovali veliko časa, da smo se spoznali in ugotovili, da nas čakata dva prijetna dneva.

Po nekajurni vožnji je bil naš prvi postanek nemško zdraviliško mestece Bad Urach. Ogledali smo si samostansko cerkev Sv. Amanda, središče z mestno hišo in drugimi značilnimi hišami predalčne gradnje ? hišami z lesenim ogrodjem. V tem prijetnem kraju je nekaj časa služboval tudi Primož Trubar, avtor prvih slovenskih tiskanih knjig, protestantski duhovnik in prevajalec. Pot smo nadaljevali v Derendingen, predmestje Tübingena, kjer je Trubar služboval, pisal, prevajal, natisnil vse svoje knjige v slovenskem jeziku, obdeloval svoj ljubi vinograd in živel vse do svoje smrti. V cerkvi Sv. Gale, kjer je pokopan,  je spominska plošča v slovenskem in nemškem jeziku. Ogledali smo si tudi nekaj izvodov Katekizma, Abecednika, prevod Biblije? Dan smo zaključili v praznično okrašenem Tübingenu, katerega mestna hiša se ponaša z astronomsko uro.

Drugi dan izleta smo dosegli cilj potovanja – Evropski parlament v Strasbourgu. Sprejela nas je naša gostiteljica, evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Pozdravila nas je z besedami: ?Seveda bomo to peljali naprej. V Sloveniji skozi drugi natečaj, tukaj pa z oblikovanjem politik. Politike, ki se oblikujejo in so nekatere že popolnoma oblikovane, gredo v smeri, da bo več namenjeno pridelovanju ekološke hrane. To pomeni tudi, da bomo morali ponovno spraviti v življenje kulture, ki so že popolnoma pozabljene, ker je od tega odvisno tudi naše zdravje. V Evropi je od 500 milijonov prebivalcev 100 milijonov ljudi s kroničnimi boleznimi. Ti trendi gredo navzgor. Potrebno jih je zaustaviti. Zato je potrebno pogledati tudi na vhodu, potrebno je pogledati, kaj pojemo.?

Povedala nam je nekaj o načinu dela v evropskem parlamentu, o svojem delu in prizadevanjih in nas seznanila z najnovejšimi razpravami v parlamentu. ?Včeraj smo imeli razpravo o o tem, kaj bo s hribovskimi kmetijami po ukinitvi mlečnih kvot. Pozvali smo komisijo, naj pripravi spodbude, rešitve za področja in države, ki bodo najbolj prizadete. Med njimi je tudi Slovenija. Skrbi nas tudi prihodnost na področju pridobivanja energije. Evropa je na razpotju, dogovarjamo se, kam bi šli dalje. Najbolj razvite države iz obnovljivih virov pokrivajo že velik delež porabe energije in so zato proti temu, da se raziskavam in subvencijam namenja velika sredstva. Mi smo tu na žalost na dnu.?

Z balkona smo našo gostiteljico Zofijo Mazej Kukovič opazovali pri delu v veliki dvorani evropskega parlamenta, kjer je prostora za vseh 766 evropskih poslancev. Spoznali smo, kako poteka glasovanje. Poleg Evropskega parlamenta je v Strasbourgu tudi sedež Sveta Evrope, Evropskega sodišča za človekove pravice in nekaterih drugih evropskih inštitucij. Popoldne smo si ogledali še praznični Strasbourg, ki velja za rojstno mesto Božička. Zgodovinski center, imenovan Veliki otok, je od leta 1988 prepoznan kot UNESCOva dediščina. Mestna katedrala je bila dolga leta najvišja stavba v Evropi. Praznično vzdušje v tem veličastnem mestu nas je presenečalo na vsakem koraku. Mesto žari in vsaka hiša zase ponosno nosi prelepe, domiselne in bogate okrasitve. S stojnic je dišalo po kuhanem vinu in v prazničnih lučkah so se svetili naši premraženi obrazi. Bil je prelep večer, nas pa je čakala še dolga pot domov.

Razšli smo se v želji, da se naša srečanja še nadaljujejo. Postali smo prijatelji. Veže nas ljubezen do slovenske zemlje in misel, da nam bo vsem bolje, če bomo spoznali, kako jo potrebujemo in kaj vse nam lahko še nakloni, če bomo zanjo skrbeli kot dobri gospodarji. V mrzlem jutru se pred avtobusom nismo poslovili, ampak smo si zaželeli lepe praznične dni in nasvidenje do naslednjega, 2. natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta.

Ekipa Požen’ Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15