Delo potrebujemo za vse, predvsem pa za mlade

Tiskovna konferenca pred januarskim plenarnim zasedanjem

Danes, 10. januarja 2014, je v Hiši EU v Ljubljani potekala vsakomesečna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu. Gostji omizja sta bili Zofija Mazej Kukovič in Tanja Fajon.

Plenarno zasedanje obsega več točk (www.europarl.europa.eu/news/sl/newes-room/plenary),  začelo pa se bo s pregledom programa predsedovanja Grčije Svetu EU. Grčija namreč z januarjem prevzema šestmesečno predsedovanje od Litve.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič se je osredotočila na tri poročila, ki bodo obravnavana in so iz vidika trenutne gospodarske krize bistvenega pomena tudi za Slovenijo. Hkrati so del njenega delovanja v Sloveniji, kjer vodi pobudo Požen’ Evropo. To so:

–          Ponovna industrializacija Evrope za spodbujanje konkurenčnosti in trajnosti

–          Akcijski načrt za e-zdravje za obdobje 2012-2020

–          Prehranska kriza, goljufije v prehranski verigi in njihov nadzor

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič meni, da moramo na reindustrializacijo Evrope gledati kot na mogoč izhod iz krize. ?Industrija je v Evropi upadla na le 20% BDP, v njej je zaposlenih le še 34 milijonov ljudi. Z zastarelo tehniko Evropa ne more biti konkurenčna. Vlaganje v razvoj je nujno. Vsako delovno mesto v industriji povzroči dve novi delovni mesti v storitvah. Zato je porušeno ravnotežje potrebno ponovno vzpostaviti.? Evropa tu izgublja konkurenčnost tudi za to, ker je bolj občutljiva na dejavnike kot so varstvo okolja, zdravja? Ob tem je poudarila povezavo z njenim delovanjem v Sloveniji, kjer v okviru pobude Požen’ Evropo, išče tudi inovativne rešitve za razvoj podjetništva. ?Delo potrebujemo za vse, predvsem pa za mlade.?

Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu obravnavali tudi Akcijski načrt za e-zdravje za obdobje 2012-2020. Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič meni, da je ?e-zdravstvo zelo pomembno tudi iz vidika Slovenije in aktualnih dogajanj v zdravstvu. Čedalje več je bolnikov, predvsem kroničnih. Samo v Sloveniji jih je že 400.000. Za boljše delovanje in kvalitetno oskrbo, je potrebno imeti informacije. Če imamo informacije, lahko tudi obvladujemo zdravstvo. Če bi v Sloveniji imeli vedenje o tem, kje nastajajo stroški in kolikšni so, bi jih znali tudi obvladovati.? Kukovičeva poudarja tudi staranje Evropejcev, ki bodo potrebovali tudi nove oblike pomoči na domu. Tako se ji zdi izjemnega pomena razvoj telemedicine.

Evroposlanka Kukovičeva si prizadeva, da bo dobila besedo na zasedanju Evropskega parlamenta tudi pri točki, kjer bodo razpravljali o prehranski krizi, o goljufijah v prehranski verigi in njihovem nadzoru. ?Kot potrošniki smo sprejeli vse in se ne zavedamo tudi pomembnosti lastnega zanimanja nad tem, kaj pojemo.?Poudarila je, da se nepravilnosti dogajajo pravzaprav vsepovsod, od pridelave, predelave, do prodaje. Največje goljufije se dogajajo pri oljčnem olju, ribah, mleku, jajcih, medu, pri označevanju ekoloških proizvodov? ?Nujno potrebno je izboljšanje regulative, ki bo pomagala tudi pri boljšem sodelovanju med državami. Da ne bo imel tisti, ki bo nekje goljufal, potem priložnosti iti izdelka prodajati v drugo evropsko državo.? Kukovičeva je opozorila na pomen hrane za zdravje in pomembnosti lokalnega vidika pridelave.

Poleg izpostavljenih tem, bo zanimiva tudi razprava o novih skupnih predpisih na področju javnih naročil in koncesij, ki naj bi zagotovili boljšo uporabo denarja davkoplačevalcev, o svobodi gibanja za državljane EU in glasovanje o Evropski strategiji za zmanjševanje količin plastičnih odpadkov.

***

Več informacij:

Špela Menih Novak, pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, Vila Bianca Velenje, +386 (0)5 91 58 672,info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15