Šaleški študentski oktet iz Velenja na obisku v Bruslju

V torek, 26.2.2013, je v Evropskem parlamentu odzvanjala slovenska pesem iz ust mladih Velenjčanov. Na obisk k evropski poslanki Zofiji Mazej Kukovič so prišli člani Šaleškega študentskega okteta.

Uvodoma jim je delovanje Evropske unije predstavil Jan Skok, ki trenutno opravlja vlogo stažista v kabinetu poslanke, drugače tudi sam član Šaleškega študentskega okteta. Fantje so z zanimanjem prisluhnili predavanju o izbranih temah. Koliko so si od slišanega zapomnili, pa smo v nadaljevanju preverili s kvizom ?Lepo je biti evropski državljan?. Sledil je nagovor poslanke, v katerem je  predstavila svoje delo v evropskem parlamentu, predvsem se je osredotočila na teme zdravja, hrane, varovanja okolja in energetike,  saj so to področja, na katerih deluje.

Govorila je tudi o težavah, s katerimi se trenutno srečujejo mladi in jim predstavila primer Španije, kjer se vse več mladih odloča za selitev na deželo, kjer se odločijo za obdelovanje zemlje. Poudarila je, da je delo kmeta v Evropi veliko bolj cenjeno kot v Sloveniji in da bi v tem sektorju lahko našli veliko potencialnih delovnih mest.

Oktet je pripravil krajši nastop, katerega so se udeležili tudi mnogi drugi Slovenci na delu v parlamentu in vse so navdušili. Pregovor pravi “kdor poje, slabo ne misli”, za tiste na delu v tujini pa pesmi v maternem jeziku pomenijo še več .

 Poleg vokalnega petja je navzoče z vložki “stand up” komedije navduševal tudi Uroš Kuzman, ki se je v svojem programu dotaknil razlik med evropskimi narodi, Erasmus izmenjav in drugih z Evropo povezanih tem, ki so bile poslušalcem zelo všeč.

Pisarna Zofija Mazej Kukovič – Bruselj

WordPress theme: Kippis 1.15