Obisk turške veleposlanice Njene Ekscelence Serre Kaleli

V petek, 1. 3. 2013, je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič na vljudnostnem obisku v Velenju gostila turško veleposlanico v Sloveniji Njeno Ekscelenco Serro Kaleli.

Obisk je potekal ob sproščenem pogovoru, v katerem je turška veleposlanica izrazila zanimanje za dogajanje v Sloveniji, ne samo politično in gospodarsko, temveč tudi kulturno in družbeno. Navdušena je nad prijaznostjo in toplino ljudi v državi, v kateri je funkcijo kot veleposlanica nastopila avgusta lani.

V ospredju pogovora je bila tudi politična situacija in o gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Turčijo. Med Turčijo in Slovenijo je zaznan upad uvoza in izvoza. Turčija ima visoko gospodarsko rast, kar je pomemben vzvod za močnejše sodelovanje. Pri 77 milijonih prebivalcev v Turčiji zajema proizvodnja hrane 25% bruto družbenega proizvoda. Mazej Kukovičeva in Kalelijeva sta se strinjali, da je varnost hrane izjemnega pomena za vse nas in da moramo biti do tega vprašanja pozorni tudi na politični ravni. Turčija je med drugim izjemno razvila izjemno letalski promet in storitve na ostalih področjih.

Odprli sta vprašanja zunanjih  investicij in večjega sodelovanja gospodarskih družb predvsem na področju naprednih tehnologij. Kot pomembno priložnost je poslanka omenila razvojni potencial in znanja na področju podzemeljskih del, ne samo za rudnike, ampak tudi za podzemno infrastrukturo. Tu je razvojni potencial, ki izhaja iz Premogovnika Velenje gotovo izjemen. Velika priložnost je tudi na področju obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne. Razvoj okolju prijazne in učinkovite uporabe energije je viden tudi v proizvodih Gorenja, kar je potencial za močnejšo povezanost.

V mesecu, ki ga zaznamujeta tudi praznik žena in materinski dan, sta spregovorili tudi o položaju žensk v Turčiji. Veleposlanica je izrazila prepričanje, da imajo ženske v Turčiji večji vpliv, kot ga mi razumemo.

Ekonomska kriza ni ključno vprašanje, ampak je izziv v tem, da vsi skupaj verjamemo v priložnosti, ki jih Slovenija ima. Slovenija mora biti povezana s svetom.

Lokalna pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

 

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Živa Vovk, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič, +386 (0)591 58 672, vovkziva@gmail.com

WordPress theme: Kippis 1.15