Projekt MinglEU

Danes je zelo pomembno, da znajo mladi ?minglati?, torej da so povezani, mobilni, ažurni na spletnih medijih, da znajo poiskati priložnosti, ki se jim ponujajo, da sledijo družbenemu in političnemu dogajanju in da sodelujejo pri odločitvah. K takšni povezanosti in aktivnemu sodelovanju jih spodbuja projekt MinglEU, ki poteka v okviru Evropskega leta državljanov. Namenjen je mladim od 14. do 19. leta starosti in predstavlja priložnost in izziv iz prve roke začutiti pomembnost skupnega odločanja na nivoju Evropske unije.

Tako je danes, 10. 5. 2013, v Državnem zboru RS potekalo srečanje v okviru omenjenega projekta, ki se mu je poleg velikega števila srednješolcev pridružilo tudi nekaj mednarodnih in nacionalnih vplivnih oseb, med njimi tudi evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. Mladi so imeli tako priložnost deliti svoje poglede na Evropo in na svojo prihodnost s tistimi, ki za Evropo tudi odločajo. Ne glede na to, kdo odloča, pa je bila glavna ideja današnjega dogodka ta, da lahko soodločamo vsi. Mladi so tisti, ki imajo nove ideje in svež pogled, Evropa pa jim je pripravljena prisluhniti. Bistvo podobnih projektov je torej ravno v tem, da mlade spodbudimo in jim damo pogum, da spregovorijo in soustvarjajo. ?Mladi se morate zavedati, da ste del rešitve in ne problema. Bodite samozavestni, upajte si spregovoriti, saj ste vi in vaše ideje prihodnost nas vseh,? je povedala Zofija Mazej Kukovič.

Ob koncu današnjega srečanja so se srednješolci razdelili v več skupin, skupinam pa so se pridružili tudi vsi prisotni evropski poslanci in veleposlaniki. Vsaka skupina je prejela eno vprašanje, na katerega so morali pripraviti odgovor. V skupini, v kateri je bila prisotna tudi Mazej Kukovičeva, so odgovarjali na vprašanje kje mladi vidite izhod iz krize? ?Mladi se ne zavedamo svojih potencialov in premalo sodelujemo. To se lahko spremeni, če bi postali bolj motivirani, si pridobivali več praktičnih izkušenj in bi si tako lahko sami ustvarjali svoje službe. Bistvena pri tem je uporaba informacijsko komunikacijskih tehnologij, kjer lahko širimo svojo dobro idejo med ljudi, ki bodo še prispevali k njeni izboljšavi in uresničitvi. Tako bo na koncu mogoče tu nastalo novo delovno mesto,? je odgovor skupine posredoval srednješolec Erazem.

***

Lokalna pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15