Okrogla miza “Mladi Evropejci v stari Evropi”

Danes, 9. 5. 2013, so evropske poslanke Zofija Mazej Kukovič, mag. Tanja Fajon, mag. Mojca Kleva Kekuš ter evropska poslanca Jelko Kacin in dr. Milan Zver, s študenti umetniških in družboslovnih fakultet Univerze v Ljubljani govorili in razpravljali o aktualnih vprašanjih, ki se tičejo mladih in njihove prihodnosti. Tema tokratnega omizja je bila Mladi Evropejci v stari Evropi.

Mladi so imeli priložnost evropske poslance povprašati o delovnih mestih, priložnostih za zaposlitev, študiju v tujini, v njihovih besedah pa je bilo moč čutiti precej evroskepticizma. Evropski poslanci so se strinjali, da razmere za mlade res niso najboljše in da je brezposelsnot med mladimi zaskrbljujoča. Pa vendar so  bili poslanci enotni, da problem pomanjkanja delovnih mest ni zgolj strukturni problem Evropske unije. Mladi, kot kaže, izgubljajo voljo, optimizem in zagnanost, pa vendar je v tem času najpomembnejša ravno proaktivna drža. ?Mladi potrebujete samozavest da ste del rešitve in ne del problema. Ključno je, da sami iščete priložnosti okoli sebe in ne čakate, da bodo rešitve prišle same od sebe,? je povedala Mazej Kukovičeva.

Dejstvo je, da Evropa za mlade ponuja več priložnosti, kot se zdi. Ponuja možnost številnih izobraževalnih programov, študijskih izmenjav, štipendij in pripravništev, prav vsi evropski poslanci prisotni na današnji okrogli mizi pa v svojih pisarnah redno omogočajo nekajmesečne prakse študentom, ki si želijo nabrati delovne izkušnje. Pomembno je torej, da so mladi ažurni, da znajo pobrskati za informacijami, pri tem pa je ključnega pomena motivacija in želja po novih izkušnjah. Mazej Kukovičeva je povedala:  ?Če mladi ne uporabljajo interneta in socialnih medijev, ne bo pomagala nobena klasična izobrazba. Svet je preveč konkurenčen, da bi si mladi lahko privoščili, da interneta ne izkoristijo v polni meri.?

Evropska unija dela veliko na področju izboljšanja razmer za mlade, ki vstopajo na trg dela. Vseeno morajo mladi odpreti svoja obzorja tudi za drugačne rešitve: ?Potrebno se je opogumiti in vstopiti na trg dela tudi kot podjetnik. Motivacijo, ustvarjalnost in borbo je potrebno združiti z dobro idejo in tako bo mogoče že jutri tu nastala priložnost za samozaposlitev,? je zaključila Zofija Mazej Kukovič.

***

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15