Predsedujoča Svetu EU Danska: Ljudje so pripravljeni sprejeti pravično varčevanje

Danska predseduje drugič v zgodovini Evropske Unije. Rezultat njenega prvega predsedovanja je bila tudi širitev Evrope za deset držav. Ponovnega predsedovanja se lotevajo z zanosom in navdušenostjo, kar me v spominih vrne na naše, slovensko predsedovanje v letu 2008.

Predstavitev prioritet, ki jih bo imela Danska v šestmesečnem predsedovanju, je imela v Evropskem parlamentu Predsednica vlade Danske, gospa Helle Thorning – Schmidt, nekdanja poslanka v Evropskem parlamentu. Njene vrednote v predsedovanju  temeljijo na privrženosti Evropi in privrženosti Evropejkam in Evropejcem. Opozorila je, da je v trenutnih pogojih krize varčevanje predpogoj za solidarnost. Ljudje so pripravljeni sprejeti varčevanje, le da mora biti pravično. Zato, da bomo premaknili Evropo naprej, bomo morali vsi zelo trdo delati. Potrebujemo varno Evropo in delo.

Pet ključnih ciljev bo vodilo Dansko predsedovanje:

  1. Odgovorno evropsko gospodarstvo, katerega osnova bo proračunska disciplina in velika politična volja.
  2. Gospodarska rast in bolj dinamična Evropa. Notranji trg je nujno bolj razviti in modernizirati.
  3. Ustvariti moramo zeleno Evropo. To bo imelo neposreden vpliv na zdravje in na nova delovna mesta.
  4. Delovali bomo za varno Evropo. Kriza postavlja mnoge države v hudo preizkušnjo. Ohraniti moramo mir, katerega vrednosti se premalo zavedamo.
  5. Glas Evrope v svetu mora biti močnejši.

Trenutna kriza je test za Evropo in pot iz krize pelje preko več  združene Evrope, ne preko manj Evrope. Evropa ne sme biti problem, Evropa mora biti rešitev. Ali si predstavljamo, kako bi  naj šibkejša Evropa konkurirala na svetovnih trgih Indije, Kitajske, Brazilije?

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15