Evropski parlament z novim predsednikom

Prejšnji teden, ko se nam je na skupini EPP predstavil kandidat za Predsednika parlamenta, g.Martin SCHULZ, je bila občutena sprava med našo EPP stranko, katere članica je Slovenska demokratska stranka, in med socialisti, od koder je bil kandidat za predsednika parlamenta. Ob zaključku predstavitve g.Martina Schulza, kjer je bila predstavljena tudi krvava zgodovina Evrope in zavzemanje, da se le ta ne bi nikoli več ponovila, sta se s predsednikom  naše skupine, g. Josephom Daulom, ganjena segla v roke. Čutiti je bilo odpuščanje in zaupanje, ki ga je g. Daul izrazil s podporo na volitvah.

Danes je g. Schultz dobil podporo že v prvem krogu volitev. Največji stranki na levi in desni sta se ob pomembni odločitvi podprli; ker gre za skupno dobro Evropejk in Evropejcev in ker mora v politiki vsak odigrati svojo vlogo, za katero je bil izvoljen.

Novi predsednik je obljubil, da bo predsednik parlamenta za vse in da jasno razume svojo novo vlogo. Da je njegova vloga popolnoma drugačna od predsednika stranke. Cilj, za katerega se bo zavzemal je okrepitev vloge parlamenta in za združeno Evropo, še posebej v kriznih časih. Živimo v najdaljšem obdobju varnosti, miru in blagostanja, ki ga je imela Evropa v svoji zgodovini. Premagali smo vojno, lakoto, in odprli meje. Danes se državljani bojijo za delovna mesta, za pokojnine, za varno starost, za prihodnost otrok… Sedaj moramo znati obvladati tudi aktualno krizo. Tudi raznolikost v Evropi je naša prednost in jo moramo znati ohraniti za prihodnje rodove.

Mnogim v svetu je Evropa zgled tudi po tem, da je znala iz sovraštva napraviti prijateljstvo. Drugi nas vidijo v svetlejši luči, kot mi sami sebe. Evropski parlament mora izražati simbol demokracije nad diktaturo, premagati mora krizo zaupanja v evropske institucije. Več Evrope je lahko le z več parlamentarizma, z več demokracije.

Ker sva enako stara, lahko delim svoje izkušnje, ki jih je danes predstavil zase rekoč, da so naši starši  težko živeli in so si vedno prizadevali, da bi nam šlo bolje. In res nam gre bolje, ni pa samoumevno, da bo šlo bolje tudi našim otrokom in vnukom. Zato je pred nami velika odgovornost do prihodnosti, do mladih, da jim vzpostavimo pogoje za nadaljni razvoj, za študij, za delovna mesta. Vse to pa je moč storiti samo ob spoštovanju temeljnih vrednot Evrope.

Evropa ne sme biti problem v krizi, Evropa mora biti rešitev in Evropski parlament mora imeti pri tem ključno vlogo.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15