Požen’ Evropo zanima izvor sadja in zelenjave v naših trgovinah

Kljub naravnim danostim, ki jih ima Slovenija uvozimo kar za milijardo evrov hrane in vedno več ozaveščenih državljanov se sprašuje, zakaj to dopuščamo.

Uvoz hrane slabo vpliva na samooskrbnost s hrano, izpodrinjajo se naše avtohtone sorte, ki so nekdaj krasile slovenske pokrajine, izgublja pa se tudi genska raznolikost kmetijskih rastlin. Slednja je bistvenega pomena, da se bodo lahko prihodnje generacije v pridelavi hrane prilagajale podnebnim spremembam in tako ohranile možnost, da se prehranjujejo zdravo in okolju prijazno. Bistvenega pomena je, da se že sedaj zaustavi vedno večja odvisnost od uvoženih živil in to si z našim projektom Zdravo okolje za zdravje ljudi tudi prizadevamo.

Ta teden se je naša ekipa podala po slovenskih trgovinah in si pogledala, od kod pravzaprav prihajata sadje in zelenjava, ki ju uživamo. Vas zanima, kaj smo opazili? Izbor slovenskih živil na naših zelenjavno-sadnih policah se po našem mnenju sicer nekoliko veča, saj so trgovci prepoznali tržno vrednost lokalno pridelanih živil. Tako slovenska živila ponavadi spremljajo velike oznake v smislu ?doma pridelano?, ?lokalno?, ?domače?. S tem seveda ni nič narobe, saj konec koncev tudi takšne stvari pripomorejo k ozaveščanju potrošnikov o tem, kaj je bolj zdravo in kvalitetno, kljub temu pa bi slovensko poreklo sadja in zelenjave v naših trgovinah moralo postati samoumevno in prevladujoče. Žal v 80-90% še vedno prevladujeta uvožena sadje in zelenjava. Kakor smo sami opazili, največ uvozimo iz Španije, Avstrije in Italije in to živila, ki bi jih lahko brez problema pridelali v Sloveniji. Na naše presenečenje smo našli celo bučke iz Maroka in papriko iz Izraela! Takšna živila morajo prepotovati dolgo pot do Slovenije, seveda s pomočjo raznoraznih kemijskih dodatkov. Potrošniki to dopuščamo, saj  postajamo vedno bolj navajeni, da imamo čez vse leto na voljo kar največji nabor zelenjave. Le zakaj se ne bi navadili jesti sezonsko, kakor naši starši in stari starši?

Mi bomo odslej zagotovo še bolj pozorni, kaj kupujemo. Če bomo kupovali slovensko in podpirali lokalno pridelavo s časoma tudi oznake “slovensko” več ne bodo takšna posebnost.

Ekipa Požen’ Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15