Pojavljanje konjskega mesa v uradno govejih izdelkih

Škandal v zvezi s konjskim mesom, najdenim v uradno govejih izdelkih, še vedno močno odmeva v Evropskem parlamentu. Evropski poslanci na Odboru za javno zdravje in varnost hrane, katerega članica je tudi Zofija Mazej Kukovič, včeraj z evropskim komisarjem za zdravje Toniom Borgom razpravljali o odzivu EU. Večina poslancev je menila, da gre bolj za problem označevanja in sledljivosti, kot pa varnosti preskrbe s hrano, čeprav so nekateri izrazili zaskrbljenost, da bi se konjem dajalo proti bolečinska zdravila kot je fenilbutazon, ki so škodljiva za ljudi.

Komisar Borg je ob tem vnovič poudaril, da gre pri aferi s konjskim mesom le za goljufijo pri označevanju mesnih izdelkov, ker je pač konjsko meso cenejše od govejega, ter s tem za zavajanje potrošnikov, ne pa za vprašanje ogroženosti zdravja. Je pa poudaril, da ni problem v pomanjkljivi evropski zakonodaji in da obvezno označevanje države izvora mesa v sestavljenih izdelkih ne bi preprečilo goljufije s konjskim mesom. ?Na svetu nima nihče tako razvite zakonodaje glede sledljivosti izdelkov, kot je v EU, saj smo hitro ugotovili kdo je odgovoren. To sicer ne pomeni, da lahko sedimo križem rok, vendar je bila prevara ugotovljena, mesu je bilo mogoče slediti do izvora in ga umakniti. Sistem torej deluje?, je še dodal. Goljufije bodo po komisarjevem mnenju vedno obstajale, ni važno kašne ukrepe uvedemo, lahko pa z odvračilnimi in ustreznimi kaznimi zmanjšamo njihovo množičnost. Kazen pa naj bo po njegovem vsaj enaka dobičku, ki bi ga proizvajalec imel zaradi lažnega označevanja.

Komisija je sicer že predlagala načrt za poostren nadzor, vključno z DNK testi mesa, ki so ga v večini držav članich že začeli izvajat. Trajal bo vsaj en mesec z možnostjo podajlšanja, Komisija pa bo krila 50% stroškov. Cilj teh ukrepov je povrniti zaupanje ljudi v prehrambeno industrijo in preprečiti nove morebitne primere napačnega označevanja živil.

Pisarna Zofije Mazej Kukovič v Bruslju

WordPress theme: Kippis 1.15