Ohranjanje obdelane zemlje in kmetij v težkih hribovskih pogojih

Utrinki ocenjevalne komisije osmič

Naši natečajniki obdelujejo zemljo tudi v težkih pogojih in na strmih pobočjih. Že vožnja do njih je bila včasih izziv. Obiskali smo tudi kraj, kjer je odraščala pobudnica projekta Požen Evropo, evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič. V svoji knjigi Voz na strmini je kar celo poglavje naslovila ?Moja strmina? in med drugim zapisala ?Človek je inovativen predvsem takrat, kadar ne živi v prevelikem razkošju in kadar ima stik z naravo in svobodo ustvarjanja.? Ugotavljamo, da to velja tudi za naše spodaj opisane natečajnike!

Bača pri Podbrdu je majhen kraj na obronkih nad Baško Grapo, kjer se dolina Bače počasi že dviguje proti Selški dolini. Ekološko kmetijo je družina Kenda s 5 otroki prevzela od strica. V vasi živi 14 prebivalcev, od tega jih je 7 pri Kendovih. Takoj po 2. sv. v . jih je tu živelo okoli 300. Pred hišo je lepo obdelan in ograjen vrt s kapelico, ki kaže na to, da gospodarica kljub zahtevni službi ravnateljice šole rada poprime tudi za delo na kmetiji. Pravi, da je s svojim delom spodbudila tudi sosede, da kljub višji starosti in težkim pogojem ohranijo voljo in ljubezen do obdelovanja zemlje. Poseben vrtiček imajo tudi otroci.

V bližini smo se povzpeli še v vas Kuk. Obdelovati zemljo na tako strmih pobočjih pomeni tudi ohranjati podeželje.  Ga. Martina se tega zaveda. Ob hiši ima vrt, kjer prideluje le semena. Do njive smo se podali na strmo pobočje nad Baško grapo. Želi si, da bi lahko od kmetijstva tudi živela, v sebi nosi poslovno idejo, za katero upamo, da jo bo lahko razvila.

Na Tolminskem smo obiskali Kanalski Lom, kjer ga. Marica obdeluje del kmetije svojih staršev. Prideluje raznoliko zelenjavo, ki jo na tržnici tudi prodaja. Negativnih vplivov onesnaževanje tu ni, je pa gospa izpostavila problem vode. Po hudem potresu je vode na teh pobočjih namreč zmanjkalo in zdaj imajo velike probleme z oskrbo. Tako si zalivanja ne morejo privoščiti, kar pa velikokrat pomeni manjši pridelek in manjši zaslužek.

Visoko v Belih vodah, pod ugaslim Smrekovcem, smo obiskali dve kmetiji. Na prvi gospodari mlada družina Hudolin. Kmetija je sicer govedorejska, redijo krave dojilje, del površine pa je namenjen tudi vrtu, kjer smo našli vse priporočene kulture. Še prav posebej smo bili navdušeni nad ogromnim starim nasadom ribeza, ki se bohoti na strmini pod staro domačijo.

Pri drugih, Lenkovih, imajo pravi kmečki vrt, bogat z zelenjavo, zelišči in tudi rožami, ki so po slovenski tradiciji sestavni del vrta.

 

 

 

 

 

 

 

 

×××

Ekipa Požen Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15