Odločili smo se za zdravje

Strasbourg, 8. oktober 2013

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju glasovali o zakonodajni Resoluciji Evropskega parlamenta o predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov (tobačna direktiva).

 

Kajenje je v EU še vedno najpogostejši vzrok smrti, zaradi katerega vsako leto umre približno 700 000 ljudi. Ukrepi za zmanjšanje kajenja, sprejeti v zadnjih letih, so imeli pozitiven učinek: v zadnjem desetletju se je število kadilcev v EU precej zmanjšalo.

 

Nova direktiva se osredotoča predvsem na sestavine v tobačnih izdelkih in na njihovo pakiranje. Po predlogu bodo škatlice tobačnih izdelkih še bolj prekrite z zdravstvenimi opozorili, kot so bile do sedaj. Mazej Kukovičeva je opozorila: “Ključni cilj je, da cigarete in drugi tobačni izdelki ne bi bili več tako privlačni za mlade, da ne ustvarjajo novih kadilcev. Ob tem naj poudarim, da tukaj ne gre za omejevanje kadilcev, temveč omejevanje proizvajalcev tobačnih izdelkov.”

 

“E-cigarete bodo po predlogu še naprej na voljo v prosti prodaji, in dosegljive vsakomur, kar je v nasprotju z mojim mnenjem. Zanimivost so še tako imenovane “snus”, ki bodo še naprej lahko dosegljive na švedskem, kar je evropska posebnost,” je povedala evropska poslanka.

 

“Statistike kažejo, da v EU vsak četrti že umre za rakom. Večinoma zaradi posledic kajenja. Vsak politik, ki odloča o tobačni zakonodaji, bi moral obiskati onkološki inštitut in se srečati z bolniki. Potem bi se lažje odločal za zdravje,” je odločanje o zakonodajni resoluciji pozdravila Mazej Kukovičeva.

 

Resolucija v Evropskem parlamentu še ni sprejeta, bodo pa rezultati današnjega glasovanja osnova za nadaljnja pogajanja z Evropsko komisijo in Svetom EU.

Opomba:

Snus je skandinavski izraz za vrsto tobaka, namenjenega oralni uporabi, ki ga predelujejo na Švedskem in Norveškem. Pri nas se mu v žargonu reče fuge.

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Bruslju

WordPress theme: Kippis 1.15