Mladi na kmetijah, ki sodelujejo na natečaju Hrana za zdravje in delovna mesta

Utrinki ocenjevalne komisije sedmič

Na naših poteh po Sloveniji smo srečali tudi ogromno mladih, ki ostajajo na kmetijah ? kot mladi prevzemniki ali kot tisti, ki dajo kmetiji s svojimi idejami in energijo nov polet. Pobudnica natečaja, evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, se zaveda potenciala mladih in je že večkrat poudarila: ?Mladi se morate zavedati, da ste del rešitve in ne problema. Bodite samozavestni, upajte si spregovoriti, saj ste vi in vaše ideje prihodnost nas vseh.?

Na Štajerskem smo obiskali tri takšne kmetije – ekološka kmetija Cenc v Zgornjih Lažah je zgledno urejena kmetija, kjer jim glavni del dohodka daje pridelava jagod. Poleg tega imajo tri rastlinjake, v katerih gojijo še paprike, paradižnik in drugo zelenjavo. Posajeno imajo tudi drugo jagodičevje, precej ga predelujejo. Pravijo, da večino prodajo kar doma, na podlagi dobrega glasu in vračajočih se kupcev, ki so zadovoljni s kakovostjo njihovih pridelkov. Prepričani smo, da je to težko doseči, posebej v vaškem okolju, kjer vsak prideluje svojo zelenjavo. Cenčevim je to uspelo. Pokazali so nam letošnji pridelek česna, pridelujejo tri različne sorte. Postreženi smo bili z na Ptujskih dobrotah nagrajeno jagodno in odlično češnjevo marmelado.

Alenka Markež iz Ptuja še ni dolgo na kmetiji, pa že lahko pokaže zelo velik in lepo urejen zelenjavni vrt. Skrbi za to, da je na krožniku čim več sveže zelenjave, posebej solate prav nikoli ne kupujejo.

 

 

Na ekološki kmetiji Poprask v Šmarskem Skornu, gospodinja Tatjana daje poseben poudarek vrtu, zelenjavnemu in zeliščnemu. Za ekipo Požen Evropo je bil to vrt presenečenj in raznolikosti. Raznolikost kulturnih uporabnih rastlin, ki jih zasejemo in vzgajamo, je tista, ki zemlji dodaja vrednost. Zemljo ohranja v dobri kondiciji, družina pa ima pester in zdrav jedilnik! V okviru pobude evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič podpiramo raznolikost in s tem zdravo in uravnoteženo prehrano, ki nam daje energijo za spopadanjem z vsakodnevnimi obveznostmi.

 

Kar nekaj časa je trajalo preden smo našli malo vasico Gorenje Dole pri Škocjanu na Dolenjskem. Iskali smo kmetijo Mehak.  Z mlado prevzemnico Jožico je prišla tudi odločitev, da kmetijo preusmerijo v ekološko. Skrb za okolje kažejo tudi z rastlinsko čistilno napravo. Želijo si sodelovanja z otroci, vrtci in šolami, njihova želja in cilj je vzpostavitev učne kmetije. Jožica je aktivna tudi v Društvu podeželskih žena.

 

Na Gorenjskem smo se ustavili na robu vasi Ovsiše, na ekološki kmetiji Porta Fister. V okviru partnerskega kmetovanja pridelujejo zelenjavo, prodajajo jo tudi na tržnici, redijo živali za sveže meso in suhomesnate izdelke, pridelujejo raznovrstna žita, katere sami predelajo v kaše, zdrobe in moke, pečejo pa tudi kruh v krušni peči. Poleg kmetovanja ponujajo tudi prenoćišča v apartmaju, na senu pod kozolcem in pogostitve z ogledom kmetije.

Če še niste slišali za partnersko kmetijstvo, je to najbrž zato, ker je tak način povezovanja med kmeti in potrošniki pri nas novost. V svetu so se razširili različni modeli, vsi pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo. Ponavadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se dogovori s posameznikom, da bo le-ta vsak teden kupil košarico zelenjave, kmet pa zaradi zagotovljenega odkupa lahko ponudi nižjo ceno. Odjemalcem je tako ponujena možnost dostopa do visokokvalitetnih živil, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

Pot smo nadaljevali do ekološke kmetije pri Jurjevc v Trebiji. Ukvarjajo se z pri nas zelo redko dejavnostjo in sicer pridelavo ekološkega mleka. Oddajajo jo v KGZ Škofja Loka kot eni izmed le štirih dobaviteljev ekološkega mleka. Poleg tega imajo na treh in pol hektarih njiv posajeno žito in zelenjavo. Skrbijo za kulturno in naravno dediščino, z lastnimi sredstvi so obnovili most čez Soro (značilni poljanski pokriti most), želijo pa tudi obnoviti staro domačijo.

Evropska poslanka je prepričana: ?Zavedati se moramo, da je lahko zemlja tudi priložnost. Nastajajoča evropska kmetijska reforma bo mladim prinesla veliko priložnosti. Tu bo pomembna tudi vloga vlade in lokalnih okolij, da bomo pri črpanju evropskih sredstev uspešni. Ključ do uspeha pa so ustrezno pripravljeni projekti.? Zatorej mladi ? prihodnost je v zemlji!

×××

Ekipa Požen Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15