Kruh in glasba naj nas kot naš skupen jezik združujeta ob svetovnem dnevu glasbe

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je danes, 2. oktobra 2013, v Evropskem parlamentu v Bruslju, gostila slovenski glasbeni večer z naslovom  Slovenske glasbene inovacije – od stare glasbe do kreativnega vodenja z violino.

Najprej so se predstavili vokalisti, Ingenium Ensemble, del Festivala stare glasbe Seviqc Brežice. Festival se je pod vodstvom direktorja Klemna Ramovša razvil v najuglednejši festival stare glasbe pri nas in si pridobil status visoko cenjene prireditve širom po svetu. Drugi del večera je prevzel Miha Pogačnik, kulturni ambasador Slovenije, mojster violine, ki raziskuje vzporednice med glasbo, dediščino in kreativnim vodenjem. Še posebej sledeče, kreativno vodenje, je v času krize pomembno v politiki. Vsi nastopajoči so prevzeli poslušalce v dvorani.

“Ob včerajšnjem svetovnem dnevu glasbe imamo enkratno priložnost, da prisluhnemo glasbi v dvorani, ki se imenuje po Yahudiju Menuhinu. Veliki glasbenik Menuhin je bil pobudnik za praznovanje svetovnega dne glasbe. Človek, ki je zaznamoval 20. stoletje z igranjem na violino, tudi Stradivarijevo, igral Bachove skladbe. Človek, ki je s političnim angažiranjem spreminjal svet na bolje in se boril proti holokavstu,” je za začetek zbrane pozdravila Zofija Mazej Kukovič.

Glasbenike Festivala stare glasbe Brežice in slovenskega kulturnega ambasadorja Miha Pogačnika je spodbudila: “Nocoj je med nami lepota. Lepota stare glasbe, glasbe naših prednikov. Z nami je glasba, ki v nas vzpodbuja občutke za vodenje. Vodenje je umetnost, kakor je umetnost politično delovanje, posebej v času krize. Violina nas ponese v zgodovino, v meje obvladljivega. Pri vodenju nas ne smejo voditi čustva, pa vendar z glasbo, čustvi in vodenjem ustvarjamo odnose med ljudmi. Dobre in slabe. Glasba in hrana sta skupen jezik Evrope. Glasba in hrana sta skupen jezik sedmih miljard ljudi na svetu, je povedala Mazej Kukovičeva.

“Tako kot za hrano imamo tudi za glasbo različne okuse. Tisto, kar je žlahtno, preživi stoletja in tisočletja. Tako kot smo se od naših prednikov naučili speči kruh, tako so glasebniki uspeli ohraniti tudi staro glasbo. Vonj po svežem kruhu ni samo telesna hrana, daje tudi občutek topline, odpira srce. Tudi glasba odpira srca in hrani našo dušo. Oboje nam daje občutek brezčasnosti,” je glasbo povezala z okusi, hrano.

“Nastanek narodov sovpada z nastankom kulture in glasbe. Evropa in Slovenija imata na svetu edinstveno prednost ravno v kulturni dediščini. Kruh in glasba sta naš skupen jezik, naj nas združuje ob svetovnem dnevu glasbe,” je svoj pozdravni nagovor zaključila evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Bruslju

WordPress theme: Kippis 1.15