O Indiji moramo razmišljati po indijsko

Indija je dežela nasprotij. Podobno kot EU, ima 28 držav. Vendar v Indiji živi 1,2 milijardi, v EU pa 500 milijonov prebivalcev. Polovica jih nima elektrike, vsaj četrtina je revnih. Ko smo v indijskem parlamentu spregovorili o revščini, so mirno odgovorili: v Evropi revščine nimate.

Osnovni cilji delovnega obiska so izboljšanje odnosov, povečanje medsebojnega poslovanja, zaščita človekovih pravic in zaščita planeta proti onesnaženju. V Indiji so odprti za sodelovanje, današnji uvoz in izvoz iz Evrope je praktično uravnotežen, vendar še vedno zelo nizek.

Indijci se ne obremenjujejo z nizkoogljično družbo in z znižanjem CO2. Pravijo, da je njihov ogljični odtis na prebivalca desetkrat manjši, kot v Evropi in Ameriki. Najprej morajo rešiti lakoto in revščino ter pripeljati elektriko do državljank in državljanov. Pri njih je demokracija stara 60 let, toliko je star tudi proces združevanja Indije. Demokracija pa je neprimerljiva z evropsko, zato pravijo, da moramo o Indiji razmišljati po indijsko.

Pred vstopom v indijski parlament smo morali pustiti telefone, aparate, celo papirje in svinčnike pri uradnikih. Velika previdnost je tudi posledica incidentov v preteklosti. Zame je bilo kljub tem zapletom zelo navdušujoče vstopiti v parlament. Neverjeten ambient, oblikovan skladno z rimskimi arenami, poslanci in uradniki pa so oblečeni v različne noše indijskih držav. Opozicijski poslanci so imeli glasno razpravo o dostopnosti zdravstvenih storitev in izobraževanja. Člani vlade so poslušali, ni pa bilo zaznati posebnega vznemirjenja. Mnogi predstavniki priznavajo problem korupcije, ki seže v vse pore in je dobesedno vgrajena v sistem. Poudarjajo podporo razvoju malih in srednje velikih podjetij. Prisluhnili so našim dobrim praksam s področja razvoja okoljskih tehnologij, čistih tehnologij uporabe premoga in razvoja podeželja.

Naše srečanje z evropskim ambasadorjem gospodom Cravinho in predstavniki Observer Research Fondation ter s strokovnjaki za bodoči trgovinski sporazum med indijo in Evropo je bilo v mnogo točkah kontraverzno. Iz EU bi želeli izvažati avtomobile, vino in druge produkte, toda vhodne carine so visoke, tudi do 150%. Tako težka so vprašanja, ki naj bi jih rešil bodoči sporazum, s katerim bodo omogočeni pogoji za večji izvoz v Indijo, tako produktov, kot storitev. Najprej pa moramo politiki razumeti realno stanje v Indiji. Res je izjemno velik trg, vendar z izjemnimi razlikami v kulturi in standardu. Skupna nam je demokracija, vendar v povsem drugačnih definicijah.

V prihodnjih dneh bo obisk namenjen predvsem krepitvi gospodarskih odnosov.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15