Priložnosti Indije na področju varovanja okolja in prenosa tehnologij

Sonce, toplota, ravno prav vlage. Zelenje in zvoki ptic, ki se oglašajo iz številnih dreves ob ulicah. Pripravljam se za pot na letališče in za premik v Chennai. Mesto na jugu, center ene izmed največjih držav Indije ? Tamil Nadu. Naš cilj je Indian Institute of Technology Madras, obisk njihovega parlamenta in predsednice vlade, ki je ena najbolj znanih žensk v Indiji, nekdanja uspešna filmska igralka. Hollywood je v Indiji Bollywood, njo pa lahko primerjamo s kalifornijskim Schwarzeneggerjem. Sistemiziram naslove številnih ljudi, ki smo jih srečali v Delhiju. Moj občutek je, da so ljudje polni optimizma kljub mnogim nerešenim vprašanjem. Soočajo se s skrbjo, kako zagotoviti primarne dobrine, kot sta hrana in elektrika, za mnoge tudi streha nad glavo.

Naše delo je bilo v torek usmerjeno v razvijanje medsebojnih odnosov na področju razvoja in trgovine. Evropska Komisija je že v letu 2008 v Delhiju ustanovila “European Business and technology Centre” po sistemu javno zasebnega partnerstva. Del sredstev so vložili razvojni inštituti in gospodarske zbornice evropskih držav (Nemčije, Danske, Švedske,?), del sredstev pa je iz evropskega proračuna. V centru je zaposlena ekipa specialistov za marketing, energetiko, varovanje okolja, biotehnologijo in transport. Tukaj je tudi vsa infrastruktura za podjetja, ki si želijo poiskati najprej partnerje, potem pa posle v Indiji. Ker ima Indija neizmerno veliko potrebo po energiji in velike zaloge premoga, bodo slovenska znanja na področju čistih tehnologij premoga lahko dobrodošla. Ravno tako je to področje zanimivo za naše razvojne inštitute in podjetja na področju hidro in sončne energije, ter uporabe odpadkov v energetske namene. Ta center je vzorčna platforma za pomoč pri vstopu na indijski trg vsem evropskim podjetjem, tudi malim in srednje velikim. Rezultat so že prve pogodbe.

Ena izmed zanimivih je francosko podjetje, ki namešča čistilne naprave v onesnažena jezera in jih hkrati pokrije z lastnimi, sončnimi viri energije. Vendar o indijskem trgu je treba razmišljati po indijsko, skladno z njihovimi pričakovanji. To vključuje poenostavive naših, včasih prekompliciranih tehnologij, zelo konkurenčno ceno in neskončno vztrajnost in potrpežljivost.

Kasneje smo se sestali tudi s centralno Gospodarsko zbornico in predstavniki največjih podjetij. Vsi podpirajo pogodbo z Evropo, ki bi omogočala prostejšo trgovino med EU in Indijjo, vendar pod mnogimi omejitvami. Zavedajo se, da je njihova industrija še preslabo razvita, želijo si razvoja in hkrati preprečitve hudih pretresov na njihovem trgu. Kot je bilo razumeti, je glas gospodarstva zelo pomemben v njihovi politiki.

To so potrdili tudi ambasadorji iz vseh držav članic EU, s katerimi smo se srečali. Na enem samem mestu sredi Indije smo bili zbrani predstavniki skoraj držav EU. Brez kakršnihkoli jezikovnih ovir smo se pogovarjali, vsem nam je bilo edino, da smo združeni v Evropi močnejši in varnejši. Poslanec Graham Watson, vodja naše delegacije, je poudaril, da znamo Evropo bolj ceniti, ko jo pogledamo od zunaj. Večer je bil v znamenju srečanja s skupino poslancev indijskega parlamenta, ki so bili hkrati predstavniki njihovih 28 držav. Govorijo različne jezike, za sporazumevanje uporabljajo skupni Indo jezik, večina pa jih tudi dobro govori angleško. Imela sem jim priložnost predstaviti Slovenijo. Državo v Evropi, deželo zdravja in turizma, deželo uspešnih nišnih podjetij. O slabostih nisem razpravljala, ker je prav, da jih rešujemo pod domačo streho.

Višek dneva je bil obisk pri ministrici za zunanje zadeve Preneet Kaur. Njena že zapovedna indijska mirnost in premišljenost, odločen nastop in hkrati gostoljubnost, vse to se je odražalo v njenih besedah. Njeno zavzemanje za večjo povezanost z Evropo v smislu povečanega trgovanja in stabilnih političnih odnosov. Poudarila je tudi njen obisk v Sloveniji v bližnji preteklosti in navdušenje nad lepoto naše domovine. Kljub kabinetu, ki jo je spremljal, je sama zapisovala ključne poudarke. Za pisanje je uporabila navaden grafitni svinčnik, ki ga ?postrežejo? skupaj z listom papirja na vsakem sestanku.

To je bilo po že predhodnih obiskih tudi prvo srečanje medparlamentarnih skupin EU in Indije, ki ima v ozadju tudi resno politično voljo za tesnejše sodelovanje na področju gospodarstva, okolja in varovanja človekovih pravic. Kolegi poslanci, ki so že desetletja v političnih vodah, znajo govoriti z neizmernim občutkom do drugačnega kulturnega okolja. Iz dneva v dan se imam priložnost naučiti kaj novega. Vse uporabne informacije pa bom prenašala v domovino preko različnih forumov in moje ekipe v pisarnah v Bruslju in v Velenju.

Srečno v Slovenijo, srečno v Evropo.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15