Na hrano moramo gledati, kot na naše vsakodnevno zdravilo

Danes, 4. avgusta 2013, je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič v Belih Vodah organizirala srečanje z naslovom ?Kako živeti z boleznijo?. Nekdanja ministrica za zdravje svoja prizadevanja za boljše zdravstveno stanje Evropejcev zdaj nadaljuje v Evropskem parlamentu, kjer je članica odbora ENVI ? Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano.

V uvodu je Zofija Mazej Kukovič povedala: ?Danes smo se zbrali, da bi z vami, ki ste pripravljeni deliti svojo zgodbo o srečanju z hudo boleznijo, spregovorili o tem, kako z njo lažje živeti in kako lahko pri tem drug drugemu pomagamo. Večina ljudi o tem še vedno ne želi govoriti, saj se, ko jih prizadane bolezen počutijo izgubljeno, jezijo se na zdravnike in okolico, ne zmorejo se boriti.?

Srečanju se je pridružila prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., predsednica Društva onkoloških bolnikov je svoje življenje posvetila prizadevanjem za celostno rehabilitacijo bolnikov z rakom, ki presegajo ozke okvire zdravstvenih storitev. ?Življenje je eno samo, od rojstva do smrti, z veseljem, trpljenjem in boleznijo, eno samo.  Čeprav se nam ob pojavu bolezni življenje postavi na glavo, prvi trenutki so hudi, vendar ustvarjeni smo tako, da je v nas želja po življenju. Ko se srečamo z boleznijo, je pomembno, da se o njej podučimo in da prosimo za pomoč in podporo,? je povedala in dodala: ?Tretjino raka bi se lahko premagalo z zdravim načinom življenja, pa vendar smo v tej potrošniški družbi zaslepljeni, izbrišemo bolezen in smrt.?

Mazej Kukovičeva je dodala: ?Pri 500 milijonih prebivalk in prebivalcev, kolikor nas je v Evropi, smo zelo bolni, to pa zato, ker premalo mislimo nase in na to, kaj pojemo. Naše zdravje je zelo odvisno od naše prehrane, medtem pa smo mi bolj smo občutljivi na to, kakšno kvaliteto bencina bomo natočili v avto, kot na to, kaj bomo pojedli. Na hrano moramo gledati, kot na naše vsakodnevno zdravilo.? V nadaljevanju je dodala, da v evropskem parlamentu prav tako velik poudarek kot na obvladovanje bolezni dajejo tudi na področja, ki so z zdravjem neposredno povezana ? na nadzor kvalitete hrane, na jasnejšo preglednost na trgu živil in na večjo varnost potrošnika.

Svoje izkušnje ob srečanju s hudo boleznijo so s prisotnimi delili še nekateri, ki že leta živijo s senco bolezni nad sabo ali bližnjim. Pričevanja so se dotaknila vseh prisotnih, slišali smo veliko spodbudnih besed in srečnih zgodb o ozdravitvi. Zaključek gospe Vegelj Pirc je bil optimističen in vzpodbuden: ?Naučite se prositi, nič ni narobe, če rečeš žalostna sem, me lahko poslušaš? Naučimo se narediti prvi korak. Ampak ni potrebno čakati, da zbolimo. Ozrite se naokrog, vključite se.?

Nedeljsko druženje je evroposlanka zaokrožila z besedami: ?Toliko globokih besed je bilo povedanih, toliko lepih misli in toliko veselja do življenja je bilo videti. Takšnega veselja do življenja, ki ga je potrebno posaditi še med ostale, ki ne vidijo rešitve. Rešitev je v nas samih.?  Za konec je povedala še, da moramo vedno začeti pri našem zdravju, čeprav se njegovega pomena zavemo šele, ko ga izgubimo.

***

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15