Tudi počitnice so zaradi Evropske unije enostavnejše

Če boste letos dopustovali v Evropi oz. natančneje rečeno v eni izmed držav članic Evropske unije (EU) bo vaše potovanje veliko lažje kot je bilo še pred nekaj leti. Z vstopom v EU 1. maja 2004 je Slovenija prevzela pravni red EU in iz njega izhajajoče dolžnosti in pravice, ki jih državljani občutimo tudi pri potovanjih.

Prvi dosežek EU, ki ga zagotovo ne moremo spregledati, čeprav ga jemljemo že kar za samoumevnega. To je oblikovanje schengenskega območja, ki ukinja nadzor na notranjih mejah za države vključene v schengensko območje ter poostruje nadzor na zunanjih mejah EU. Kot državljanom EU vam je omogočen prehod države meje med dvema državama članicama brez formalnosti in birokratskih ovir. To v praksi pomeni, da če želite dopustovati v eni izmed držav schengenskega območja za prehod meje ne potrebujete več potnega lista ali osebne izkaznice.

Nadalje je prednost potovanja po EU tudi enotna valuta evroobmočja, evro. Približno 330 milijonov ljudi v 17 državah dnevno uporablja evro kot svojo valuto. Tudi Slovenija je leta 2007 sprejela evro kot nacionalno valuto, kar pomeni, da nam kadar potujemo v eno izmed držav članic evroobmočja ni potrebno menjati denarja ter nam posledično ni potrebno plačevati stroškov menjave denarja. Prav tako tako nimate nobenih dodatnih stroškov pri dvigu denarja ali plačilu s kartico v državah evroobmočja, saj je znesek provizije enak znesku v matični državi. Zaradi tega med potovanjem ne rabimo imeti pri sebi večjih količin denarja.

Potovanje je olajšano tudi, ker vozniška dovoljenja veljajo po vsej EU, v primeru nesreče pa povsod znotraj EU uporabljamo enotno številko za klic v sili 112. Poleg tega smo državljani EU na počitnicah v eni izmed držav članic z brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja upravičeni tudi do nujne zdravstvene pomoči pod enakimi pogoji kot osebe, ki so v določeni državi zavarovane. Posledica notranjega trga je tudi večja konkurenčnost ter posledično nižje cene za potrošnike. Konkreten primer krepitve konkurenčnosti v okviru notranjega trga je padec cen mobilnih storitev za 70 % ter letalskih vozovnic za 40 %.

Kot evropski državljan v EU torej niste navade turist, temveč imate določene pravice in ugodnosti, ki vam olajšajo potovanje in so vam zagotovljene v vseh državah članicah EU.

Lepe počitnice vam želi pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Bruslju!

WordPress theme: Kippis 1.15