Komentar na govor predsednika Evropske komisije o stanju in prihodnosti EU

Strasbourg, 12. september 2013

Evropa je najboljše obzidje za zaščito naše celine. To je sporočilo predsednika naše politične skupine EPP Josepha Daula.

Rast in delovna mesta so še vedno prva prioriteta v Evropski uniji. Po petih letih krize je v Evropi slišati spodbudne rezultate predvsem na področju gospodarske rasti. V mnogih državah se odpirajo nova delovna mesta, v povprečju bo Evropa izkazovala pozitivno gospodarsko rast. Žal Slovenije ni v vrsti držav s pozitivnimi rezultati. Okrepitev gospodarstva in znižanje porabe javnega sektorja ter sanacija bank so neobhodne za izhod iz krča. Šele na tej osnovi bodo nastajale nove zaposlitve in seveda na tem, da bi vlada našla odgovor na to, KAJ BOMO DELALI in šele potem, KAKO BOMO TROŠILI.

Zaupanje Evropejk in Evropejcev do sposobnosti politike je na nizkem nivoju in bo tako tudi ostalo, dokler jih s svojim delom in rezultati ne bomo uspeli prepričati, da smo na pravi poti. Dokler bomo iskali dobre rešitve za zakone na evropskem nivoju, vlade pa jih ne bodo izvajale, ne bomo dosegli cilja. Cilj v Sloveniji bi moral biti, da se voz, ki drvi navzdol, ustavi. Da ga lahko počasi začnemo pomikati navzgor.

V Evropski uniji moramo ponovno okrepiti industrijo, zaščititi zasebnost, zavarovati podatke ter vse to povezati z digitalizacijo. To je nekaj pomembnih ciljev, ki bi ob uresničitvi omogočili ljudem delo in plače. Nova finančna perspektiva, ki je vredna 1.000 milijard, se začne izvajati že s 1. 1. 2014. Ali ima Vlada RS pripravljene projekte? Ali bomo še naprej izgubljali privilegij evropskih finančnih virov? Zaradi nepripravljenosti ali zaradi neznanja, ali mogoče zaradi premalo ambicioznosti.

Predsednik Evropske komisije Barroso pravi, da vsi potrebujemo močno in trdno Evropo, na katero smo lahko ponosni. Če komu Evropa ni všeč, naj jo izboljša, naj kaj postori za to, da nam bo postala všeč. Dejstvo je, da imamo v Evropi zakone, ki so neuporabni, ki niso življenjski. Žal pa teh tudi v naši domovini ne manjka. Kako bi sicer že leta bile blokirane vse investicije, saj se skozi našo zakonodajo za pridobitev gradbenega dovoljenja skoraj nihče ne more prebiti. Zato ni investicij, ni razvoja, ni delovnih mest.

September je namenjen odličnim rezultatom naših košarkarjev. Ko bo ta evforija mimo, pa se bo že našlo novo pisanje o opozicijskem voditelju Janezu Janši. Vprašanja o razvoju Slovenije in o prihodnosti mladih najbrž ne bodo prišla na vrsto. In vrste pred zavodi za zaposlovanje se bodo daljšale. Cilj v Evropi je, da se zavodi za zaposlovanje med seboj povežejo, da intenzivneje iščejo delo brezposelnim. Nemčija in Španija sta že v tej povezavi. Ali ima naš Zavod ob zastareli organizaciji to sposobnost? Ali lahko morda zasledimo kje razpravo ali pisanje o tem, kako bo Zavod za zaposlovanje postal učinkovit pri iskanju novih zaposlitev tudi na mednarodnih trgih?

Borba proti brezposelnosti mora potekati na vseh ravneh. Predvsem je boleč obup mladih brez dela, ki jih je v Evropi 5 milijonov, v Sloveniji pa več kot 20000. Dober sistem socialne varnosti za državljanke in državljane je lahko samo ob nižanju stopnje brezposelnosti, ob inovativni družbi, ki pametno investira ne samo v materijo, ampak tudi v talente.

Evropa jutri ? načrtuje širitev evro območja, celovito bančno in monetarno unijo, digitalizacijo in podjetjem prijazno okolje. Predvsem pa Evropejkam in Evropejcem zdravo okolje in sožitje ter v cilju povrnitve prepotrebnega zaupanja.

Evropa je zdržala vse črne napovedi in okrepila euro, izboljšala gospodarsko rast, vzdržala sistem najvišje socialne varnosti na svetu in ? OSTALA V MIRU.

Zofija Mazej Kukovič MEP

WordPress theme: Kippis 1.15