Imamo le eno zdravje, varujmo ga

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, ki v Evropskem parlamentu predseduje skupini za zdravje ledvic, je včeraj v Bruslju gostila posvet ?Neenakosti v zdravju v EU in dostop do zdravljenja ledvičnih obolenjih?.

Najmanj 8 odstotkov prebivalstva v Evropi ima določeno stopnjo kroničnega obolenja ledvic. Po ocenah strokovnjakov je prizadetih najmanj 40 milijonov ljudi v EU. Število obolelih se vsako leto povečuje. 

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je v uvodu srečanja povedala ?Trenutno je več kot 250.000 bolnikov v Evropi na zdravljenju ledvic prek dializnih naprav ali v postopku presaditve ledvic. Način življenja, ki ga živimo, gotovo ni najbolj zdrav. Menim, da je najpomembneje, da se zdravo prehranjujemo, saj nezdrav način življenja povzroča kronične bolezni. Mednje spadajo tudi ledvična obolenja. Z namenom krepitve zavedanja o zdravi prehrani sem v Sloveniji pripravila natečaj ?Hrana za zdravje in delovna mesta.?. Kar zaužijemo, neposredno vpliva na naše zdravje. Imamo pa le eno zdravje. Današnje srečanje je velika priložnost za dialog med stroko, bolniki in politiki. Le dialog in ozaveščanje  lahko prineseta  pozitivne premike.? 

Predsednik združenja Evropske zveze za zdravje ledvic prof. Emeritus Norbert Lameire je izpostavil ?Načini zdravljenja in izbira dialize se razlikujejo po državah članicah. V Sloveniji večina bolnikov prejme ledvico umrlih darovalcev, medtem ko na Nizozemskem spodbujajo transplantacijo ledvic živih darovalcev.? 

V Sloveniji se zaradi končne ledvične odpovedi zdravi tisoč bolnikov, s presajeno ledvico pa živi okoli 450 bolnikov. Večina obolelih prejme ledvice umrlih darovalcev. Le 0, 1 odstotka obolelih dočaka odpoved ledvic, kar pomeni, da smo med najboljšimi v Evropi po preživetju. 

Predstavnik bolnikov Mark Murphy je izpostavil: ?Ko ledvice opravljajo svojo funkcijo le desetodstotno je potrebna presaditev. Pomembno je, da se v duhu neenakosti dotaknemo vprašanja izbire bolnika. Pomembna je možnost izbire zdravljenja. Navsezadnje živeti z boleznijo  vsakodnevno pomeni močen vpliv na kvaliteto življenja. 

Prof Kitty Jager iz Akademskega zdravstvenega centra v Amsterdamu, je povedala: ?Poiskati je potrebno rešitve. Staranje populacije v EU prinaša porast ledvičnih obolenj. Naša naloga je, da skušamo preprečiti ali na višjo starost prestaviti nastanek ledvičnega obolenja.?

Predstavnik direktorata za politike na EuroHealthNet Clive Needle je izpostavil: ?Gospodarske in družbene razmere ogrožajo zdravje, priložnosti in pravičnost v zdravju. Pomembno je, da se na nivoju EU pričnemo boriti proti neenakostim.? 

?Pomembno je povedati, da zdravstvena politika ostaja v domeni držav članic. Zato je golo čakanje na ukrepanje Evropske komisije gotovo premalo. Obstajajo mehanizmi, smernice in politike, toda v pristojnosti držav samih je, da jih sprejemajo in ukrepajo. Komisija sama, ne zmore storiti vsega. V EU je bilo v letu 2012 kar 18.000 presaditev ledvic. Stanje lahko izboljšamo, a ne le z zakonodajnimi ukrepi. Države članice morajo ukrepati tudi same?, je predstavila pogled na situacijo predstavnica Direktorata za zdravje, pri Evropski Komisiji, Helene Le Borgne.

?Ponosna sem, da je moja domovina Slovenija v samem vrhu, ko govorimo preživelosti pacientov, ki se bojujejo z kroničnim obolenjem ledvic. Glede na situacijo v Evropi ne smemo pozabiti, da so za zdravo gospodarsko rast potrebni zdravi državljani. Iz današnjega posveta je razvidno, da bo v prihodnosti mogoče zaznati premike naprej. Zdravje mora biti naša prva skrb. Z medsebojnim sodelovanjem stroke, politikov, bolnikov, držav članic in ostalih zainteresiranih strani bomo zagotovo priča ogromnim spremembam v prihodnosti?, je posvet zaključila gostiteljica Mazej Kukovičeva.

WordPress theme: Kippis 1.15