Svoboden si takrat, ko sam ustvariš priložnost zase

Danes, 4. aprila 2014, se je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič udeležila pogovora s srednješolci v Ravnah na Koroškem, v organizaciji Europe direct Koroška in organizacije A.L.P. Peca. Mladi so se tako skozi pogovor spoznavali z delom v Evropskem parlamentu, ob koncu srečanja pa so sodelovali še v simulaciji Evropskega parlamenta in podali svoj pogled na nekatere problematike Evropske unije.

“Moramo verjeti, da kljub temu, da so vedno nihanja na boljše in slabše, moramo oboje preživet. Kakor Vorančeva Meta, ki je vztrajno vlekla voz navzgor. Strmino doživljamo tudi v Evropi, saj je prišlo do situacije, ko je po letih gospodarske rasti šlo vse navzdol. Danes je velika večina držav že v vzponu. Slovenija žal ne. Vendar se tudi v tem skrivajo priložnosti,” je povedala Mazej Kukovičeva.

V najtežjih časih, ko ne moremo računati na klasične zaposlitve in moramo sami iskati priložnosti zase, se velikokrat rodijo najboljše in najbolj inovativne rešitve. “Vaše nore ideje predstavljajo nova obzorja. Svoboden si takrat, ko sam ustvariš priložnost zase,” je povedala Zofija Mazej Kukovič in mladim poskušala približati podjetništvo kot rešitev v času, ko se spopadamo z visoko brezposelnostjo. “Pa nič hudega, če nam takoj ne uspe. V Sloveniji je takšna kultura, da se nam zdi nekaj najhujšega, če podjetje ne uspe. Treba je spremeniti takšno okolje. V Ameriki ljudje ne obupajo, če jim ne uspe v prvo, saj so vajeni, da se prilagodijo situaciji, šolski sistem spodbuja praktična znjanja, ustvarjalnost in drznost za samozaposlitev. Takšnega okolja mi nimamo, treba ga je ustvariti.”

Mladi so posledično izrazili zanimanje za to, kakšno je sodelovanje med Evropsko unijo in Ameriko: “Sama delujem v odboru, kjer se pogajamo o pogodbi z Ameriko, ki bi urejevala in utrdila sodelovanje v vsaki panogi posebej. Evropa in Amerika se morata zbližati, saj je v takšnem povezovanju ogromno pozitivnega. Jutri recimo ne morete iti delat v Ameriko kot arhitekt ali kot zdravnik. Gre za to, da bi te poti olajšali,” je zaključila.

Srednješolci gimnazije Ravne so s svojo evropsko razgledanostjo navdušili tudi svoje sogovornike iz Bruslja, saj so ob koncu v simulaciji Evropskega parlamenta z odličnimi in tehtnimi argumenti izpeljali debato o aktualnih evropskih problematikah. Veseli smo, da smo lahko sodelovali z njimi!

***

Za več informacij se obrnite na:

Živa Vovk, pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, Vila Bianca Velenje, +386 (0)5 91 58 672,info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15