Dobra novica za oblačne dni

Med desetimi najbolj ?briljantnimi? svetovnimi znanstveniki je tudi 34 – letni Anže Slosar. Za njegovo delo ?Nova tehnika kartiranja vesolja? je že lansko leto prejel nagrado ameriškega ministrstva za energijo. Sliši se kot znanstvena fantastika.  Kot je sam zapisal, je to vesolje skozi čas.

V ‘našem času’ podjetja in posamezniki premalo skrbijo za lasten vsebinski in tehnološki razvoj. Niti ne opazimo, da določenih panog in delovnih mest ne bo nikoli več. To težko razumejo predvsem tisti, ki delovno mesto izgubijo.

Ko sem bila pred 15 leti na Japonskem v Mitsubishiju, so že takrat usmerjali razvojne sile v vesolje in v dno oceana. Tudi v Evropi imamo center Galileo, kjer izvajajo najsodobnejše  vesoljske raziskave. Kljub temu se je  število vrhunskih znanstvenikov ZDA zaradi migracijskih tokov povečalo za 50 %,  medtem ko so države zahodne evrope izgubile tretjino svojih tovrstnih znanstvenikov.[1]

Naši pogledi v teh kriznih časih prevečkrat zrejo v tla povprečnosti, kot pa v vesolje drznih odločitev. K drznim odločitvam pa sodijo nujne spremembe. Spremembe v politiki, v znanosti, v gospodarstvu? Pred kratkem sem v Bruslju srečala izkušenega znanega slovenskega znanstvenika s pomembnejšo vlogo na evropskem nivoju. Pripovedoval mi je, da mi Slovenci itak nič ne moremo, da nimamo pogojev za pridobitev sredstev, da bodo vsi pametni ušli, da je njegov vnuk že v tujini, prav tako njegova punca. Zelo negativno razmišljanje!

Kje je motivacijsko razmišljanje, kje je veselje do razvoja, ljubezen do domovine,   skrb  za bodoče rodove! Kdo nas bo spodbujal, če tega ne zmoremo mi sami. Mi, ki nam je podarjeno, da živimo na tako čudovitem delu sveta, kot je Slovenija.

Zato je novica o uspešnem mladem znanstveniku lahko vzpodbudna za vse nas. Slovenci znamo uspeti na svetovnem nivoju! Upam, da se bo našlo kakšno visokotehnološko podjetje v Sloveniji, ki bo pritegnilo takega znanstvenika. V modernem svetu je možno razvijati znanost tudi na daljavo. Pomembno pa je biti v stiku z najboljšimi znanji na svetu.

Zgled za take priložnosti je Anže Slosar. Čestitke!

Zofija Mazej Kukovič[1]Schiller, D. and Revilla Diez, J. 2008. Leibniz Mobile star scientists as regional knowledge spillover agents.

Število prejemnikov sredstev Evropskega raziskovalnega centra od leta 2007 do leta 2011 po državah članicah:

Vir: http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/erc_in_a_nutshell.pdf

WordPress theme: Kippis 1.15