“Ženske smo precej bolj samokritične kot moški.” Okrogla miza ob mednarodnem dnevu žena

Na dan žena, 8. marca, je v kavarni Union potekala okrogla miza z naslovom “Ženski vpliv na krizo – vpliv krize na ženske?, ki se ji je pridružila tudi Zofija Mazej Kukovič. V družbi evroposlank Romane Jordan in Tanje Fajon, poslanke Tamare Vonta ter sekretarke Zveze prijateljev mladine Moste – Polje Anite Ogulin je spregovorila o položaju žensk v času krize.

Neenakost med spoloma je v Sloveniji sicer majhna, ampak še vedno obstaja. Po izobrazbeni stopnji so ženske v Sloveniji praviloma višje od moških, po položajih, ki jih zasedajo, pa nižje. Ob tem so bili v času krize storjeni veliki proračunski rezi v javni upravi, kjer so v glavnem zaposlene ženske. Neenakost med spoloma je torej prisotna tudi pri prevzemanju bremena krize, saj so zaposlitve žensk dosti bolj nestabilne v primerjavi z moškimi.

?O ženski je potrebno govoriti kot o ženi, materi in ženski s kariero. Družba ji mora omogočiti, da nosi vse tri vloge,? je o tem povedala Mazej Kukovičeva. Ženske trenutno nimajo te možnosti, saj v Sloveniji možnost otroškega varstva ni ustrezno urejena, poleg tega pa ženskam ni ponujena možnost skrajšanega delovnega časa, da bi lahko ustrezno opravljale vlogo matere in zaposlene ženske.

?Ženske so postale žrtve krize, ki so jo povzročili moški,? pravi Fajonova. Na vprašanje, ali bi se lahko temu izognili, če bi v državi vladale ženske, Ogulinova odgovarja: ?V ženskah je neizmerna moč, boj za preživetje in požrtvovalnost. Storile bodo vse, da bodo lahko preživele svojega otroka tudi ko nimajo sredstev, zato verjamem, da bi lahko ženske spreminjale svet.?

Pri tem Mazej Kukovičeva izpostavlja drugačen problem: ?Pogosto ženske želijo biti na drugem mestu. So pridne kot mravlje, vendar ne želijo zasedati vodilnih položajev. Problem vidim v sami vzgoji, saj že mlada dekleta vzgajamo za ženske poklice. Poleg tega smo ženske precej bolj samokritične kot moški in si pogosto mislimo, da za neko funkcijo pač nismo primerne. Ampak ko enkrat stopimo v neko vlogo, ne popuščamo in ne odstopamo.?

Danes v družbi vlada množičen pesimizem. Prvi korak je že v odpravi prepričanja, da bo jutri še slabše. ?Dnevno moramo poročati o uspešnih zgodbah, se pogovarjati o rešitvah, predstavljati pozitivne prakse in si pomagati,? je zaključila Zofija Mazej Kukovič.

***

Živa Vovk, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič +386 (0)591 58 672, vovkziva@gmail.com

WordPress theme: Kippis 1.15