V evropski kulturi je ogromen poudarek na podjetništvu

V petek, 22. novembra, se je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič na Gospodarski zbornici Slovenije udeležila pogovora evropskih poslancev s predstavniki zbornice. Le-ti si želijo pogostejšega sodelovanja in izmenjave mnenj, saj so  poudarili, da je gospodarstvo veliko bolj evropsko usmerjeno kot ostale dejavnosti.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je vesela pobude za tesnejše sodelovanje GZS in evropskih poslancev. ?Zadovoljna sem, da lahko izkušnjam iz gospodarstva dodajam delo na političnem področju. Težko pa je dodajati, če ne dobivamo vhodov, informacij iz Slovenije. V evropskem parlamentu in v kulturi Evrope je poudarek na podjetništvu in gospodarstvu ogromen, posebej v naši politični skupini (EPP). Ključno vprašanje je reindustrializacija. V nastajanju je direktiva, ki poganja industrijo naprej. Do leta 2020 naj bi se delež evropskega bruto proizvoda, ki ga ustvari industrija, povečal iz 16% na 20%. Nujno je vzpostaviti bolj inovativen pristop, z več proizvodi porabiti manj virov. To je velik izziv. Seveda pa je tu večen konflikt med potrebami industrije, ki zagotavlja več delovnih mest in zdravim okoljem. Ni direktive, kjer se ne bi obravnavalo tudi zdravje in okolje. V proračunu, ki smo ga sprejeli ta teden, so mnoge stvari zelo pozitivne za Slovenijo, predvsem v zvezi z razvojem podeželja in podjetništva. Marsikaj se da iz tega narediti. Razvojni program Obzorje 2020 kliče po povezovanju in Gospodarska zbornica Slovenije je tista, ki lahko poveže podjetja, tehnološke platforme in grozde med sabo. Povezovanje znanosti in gospodarstva je nujno.?

Eno izmed pomembnih vprašanj je tudi, kako srednje velika in mala podjetja pripraviti na globalizacijo. Zato je vzpostavljanje evropskih mrež zelo intenzivno in pomembno. Velikokrat slovensko gospodarstvo premalo uporabi znanje in izkušnje, ki jih Evropa na nekaterih področjih že ima. GZS vzpostavlja oziroma se trudi vzpostaviti sodelovanje z Indijo, evroposlanka pa kot članica delegacije za Indijo razmere dobro pozna. Tu je torej še veliko možnosti boljšega sodelovanja.

Evropska poslanka Mazej Kukovičeva je na koncu poudarila, da ?princip uvajanja novih davkov ni edina pot. Potrebno je podjetniško vrenje. Zaskrbljujoče pa je, da je poguma čedalje manj.?

 

 

***

Za dodatne informacije se obrnite na:

Špela Menih Novak, asistentka v pisarni Zofije Mazej Kukovič,  +386 (0)591 58 672, info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15