Utrinki ocenjevalne komisije šestič ali naši natečajniki so pravi podjetniki

Drevesnica Zakotnikovih v Dorfarjih ima že sedemdesetletno tradicijo. Hči Maja se je pred desetimi leti začela ukvarjati z gojenjem jagod. Gojijo zelo aromatično in okusno sorto, ki je pri ljudeh zelo priljubljena, zato skoraj ves pridelek dnevno prodajo na domu. Spoznali smo tehnologijo gojenja jagod in si ogledali tudi pripravljeno površino za nove sadike, ki bodo v prihodnjih dveh letih poskrbele za okusno rdeče veselje. Poleg jagod bodo širili tudi sadovnjak z jablanami. Na drugi lokaciji imajo tudi drevesnico, ki so jo zaradi izbruha hruškovega ožiga pred leti morali prestaviti iz vasi. Sodelujejo tudi s šolami v projektu Sveže sadje vsak dan, njihovo okusno in zdravo sadje torej poskrbi, da dobijo šolarji dnevno dozo v vitaminov.

Gospa Likar si je za svoje veselje oblikovala razgiban vrt na še pred dvema letoma zaraščeni površini blizu svojega doma. Na vrtu najdemo poskusno gredico žit, raznovrstno zelenjavo, za popestritev pa še avtohtono sorto hmelja. Gospa je ljubiteljica kulturne dediščine, zato sta skupaj z možem obnovila staro sušilnico sadja, ki bi z načrtovano širitvijo ceste zagotovo propadla. Nekdaj so v sušilnico nosili sušit sadje ljudje iz večih okoliških kmetij. V dolgih zimskih večerih, ko vrtovi spijo, se gospa Likar ukvarja na strmini nad Poljansko dolino ukvarja s pisanjem knjig in življenjskih zgodb, ki jih objavlja tudi v Kmečkem glasu, hkrati pa zelišča in sadje predeluje v raznovrstne izdelke (suhe šopke, dišeče blazinice, zeliščne soli za dodatek hrani?).

Ekipa Požen’ Evropo je obiskala tudi nasad sivke, ki ga ima gospa Steblovnik v Letušu, v bližini reke Savinje. Skupaj s hčerko, ki je farmacevtka, sta se odločili, da je sivka tista, ki lahko da celo paleto različnih izdelkov. O gojenju in oskrbovanju sta se izobraževali tudi na Krasu, kjer so rastišča sivke pogostejša. Izdelujejo milo iz sivke, blazinice proti molje, dišeče vzglavnike za mirnejše spanje, sol s sivko za kopel, sladkor s sivko? Gospa embalažo sama oblikuje in ročno poslika.

 

Bodisi gre za oskrbovanje šol s svežim sadjem, pisanje člankov o ljubezni do zemlje ali pa spreminjanje pridelka v izdelke praktične in estetske rabe, naši natečajniki se zavedajo, da je dobra ideja vredna truda in uresničitve. Naj nam služijo kot zgled!

Veliko uspeha pri uresničevanju podjetniških idej, malih in velikih, vam želi vaša ekipa Požen’ Evropo!

EU KOTIČEK:

Mobilni telefoni so postali stalnica v našem življenju, v porastu pa je njihova uporaba tudi na področju kmetijstva.

MOBILNE APLIKACIJE

Fakulteta za računalništvo in informatiko je leta 2012 začela s projektom ustvarjanja mobilnih aplikacij za kmetijsko gospodarstvo. Projekt temelji na predpostavki, da imajo kmetje pametne telefone. Uporaba informacijske tehnologije, predvsem njim prilagojenih aplikacij lahko predstavlja preskok v kvaliteti za njihovo delovanje in poslovanje. Največja učinkovitost bo dosežena, če bodo imeli pridelovalci na izbiro večje število enostavnih mobilnih aplikacij.

http://www.fri.uni-lj.si/si/laboratoriji/li/15943/project.html

V tujini kmetje že uporabljajo mobilne aplikacije, kot pomoč za hitrejše in učinkovitejše delo. MobileFARM omogoča kmetom, da več časa posvetijo dejanskemu kmetovanju in manj birokraciji oz. administrativnemu delu. En primer aplikacije je farmMED, ki omogoča, da živinorejci natančno nadzorujejo količino zdravil, ki jih imajo na zalogi. FarmMANAGER je aplikacija, ki lahko kmetom olajša pridelavo, živinorejo, saj lahko preko aplikacije ves čas dostopajo do celotne zgodovine posameznega pridelka, posnamejo lahko slike, zapišejo kdaj so posejali določen pridelek, katera gnojila so uporabili in kdaj,… Z uporabo aplikacij kmetje prihranijo čas in sredstva, ki jih porabijo za vodenje evidenc ter povečajo svoje prihodke.

http://www.croplife.com/article/26369/10-best-mobile-agriculture-apps-for-2012

http://www.mobilefarmapps.com/

***

Ekipa Požen’ Evropo

WordPress theme: Kippis 1.15