Univerzitetna klinika na Golniku svetla točka na poti globalnega premagovanja raka

Danes ob otvoritvi enote za internistično onkologijo sem se ponovno zavedala, da izguba zdravja predstavlja premnogim nepremagljivo oviro na življenjski poti.  Rak je bolezen 21. stoletja in v enem letu je okoli 12 milijonov novih bolnikov na svetu, 7 milijonov jih zaradi te bolezni izgubi življenje. Statistike kažejo, da se bo število novih bolnikov za rakom do leta 2030 povečalo za 80 odstotkov.

Kljub dejstvu, da je v svetu dinamika raka močnejša kot dinamika boja proti njem, so ustanove kot je Univerzitetna klinika na Golniku svetle točke na poti globalnega premagovanje te bolezni. Klinika je sinonim za odličnost in specializiranost. Z ustanovo in njenimi vodilnimi sem odlično sodelovala kot ministrica za zdravje v obdobju predsedovanja Slovenije evropskemu Svetu. Zdravje v vse politike – se je glasil cilj, ki smo si ga zadali v tem obdobju in se danes udejanja v vseh institucijah evropske politike. Zdravje, okolje in hrana, področja na katerih delujem v evropskem parlamentu, so danes skupni imenovalec celotne evropske politike. V gospodarski in družbeni krizi namreč bolezen trka na vrata. V odnosih deluje kriza kot strup, tega pa v  zdravstvenih centrih in ustanovah ne sme biti.  Ogromno lahko k izboljšanju odnosov pripomore tudi civilna družba. Prostovoljci so v nekaterih državah že vključeni tako na terapevtskem kot na paliativnem področju obvladovanja raka. Nesebična pomoč, duhovna in moralna podpora, ki jo poleg vsega prostovoljci lahko nudijo bolnikom je v procesu zdravljenja lahko odločilnega pomena.

Ko govorimo o zdravju moramo pomisliti tudi na delovna mesta. Delo človeka krepi in mu daje potrebno zadovoljstvo, kar posledično vpliva na njegovo dobro počutje in zdravje.  Klinika Golnik je še en dokaz, da ima Slovenija pogoje, da postane dežela zdravja in turizma.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15