Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu

Ljubljana, 7. december 2012

Danes je v Ljubljani, pred plenarnim zasedanjem, ki bo naslednji teden v Strasbourgu, potekala novinarska konferenca. Trije evropski poslanci, Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS), Mojca Kleva (S&D/SD) ter Lojze Peterle (ELS/NSi) so se dotaknili glavnih tem, o katerih bodo glasovali v Strasbourgu.

V Evropi nam grozi naraščajoč problem protimikrobne odpornosti. Zloraba antibiotikov in prekomerna uporaba zdravil naredita več škode kot koristi. Razvijamo mikroorganizme, odporne na zdravila, ki bi nam pravzaprav morala pomagati. Največkrat se zaradi tega bolezni širijo naprej, obstaja pa tudi nevarnost, da se vrnejo bolezni, ki smo jih v Evropi odpravili že v prejšnjem stoletju, kot je recimo tuberkuloza. ?Ukrepi v Evropskem parlamentu gredo v dve smeri: v izobrazbo zdravnikov, veterinarjev in državljanov o nevarnosti zlorabe zdravil ter o nujnosti zmanjšanja njihove uporabe in v zmanjšanje porabe antibiotikov pri živini, saj posledično te snovi prehajajo v hrano, ki jo zaužijemo,?  je na to temo povedala Zofija Mazej Kukovič.

Poslanci so govorili tudi o enotnem evropskem patentu, ki bi izumiteljem omogočil lažje patentiranje njihovih izdelkov. Da evropski izumitelj dobi zaščito svojega patenta, mora ta patent potrditi v vsaki državi članici EU posebej. Stroški takega dolgotrajnega postopka so seveda precej visoki, zato se vedno manj izumiteljev odloča za zaščito svojega izuma. Mazej Kukovičeva meni: ?Z enotnim patentom bi lažje zaščitili svoje znanje, posledično pa bi vsem državam članicam EU omogočal večjo konkurenčnost.?

Spregovorili so tudi o oblikovanju bančne unije, ki bi omogočala večji nadzor bank v celotni EU. Poleg nadzora vseh bank v EU bi Evropska centralna banka oblikovala tudi fond, namenjen reševanju bank, ki so se znašle v težavah. Seveda bi šlo tudi tu za strogo politiko kontrole, saj ne moremo pričakovati, da bo od 6000 bank, kolikor jih je v Evropi, vsaka delovala po svojih kriterijih, hkrati pa pričakovala dokapitalizacijo iz centralnega fonda, ko bi zaradi slabih kreditov  potrebovala pomoč. ?Zaenkrat je to še odprto vprašanje. Vsekakor pa želimo doseči, da bi bančni sektor služil realnemu gospodarstvu in se ne bi toliko ukvarjal  s špekulacijami in krediti, ki jih nihče ne more poplačati,? je dejala Kleva, Mazej Kukovičeva pa je to temo zaključila s prispodobo družine: ?Bančni sistem brez enotnega nadzora je kot družina s številnimi otroki. Medtem, ko se starši trudijo varčevati, otroci vsak po svoje denar zapravljajo. Starša bosta tako slej kot prej pristala na beraški palici.?

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič v Sloveniji

 

WordPress theme: Kippis 1.15