Slovenija nujno potrebuje pravno zavezujoče fiskalno pravilo

Slovenija je danes na žalost v Evropi med tistimi državami, ki svoj dolg že nekaj let pospešeno povečujejo. V zadnjih treh letih se je zadolžila za več kot 7 milijard evrov. Z vsakim letom je slovenski finančni položaj še slabši, zelo kmalu pa bi lahko postal povsem nevzdržen. Zato moramo ta izrazito nevaren trend čim prej ustaviti.

Ne glede na politično pripadnost, moramo v Sloveniji čim prej razumeti, da je prvi korak k okrevanju naše države vzdržnost javnih financ.

Mnoge države Evropske unije, nekatere mnogo večje od Slovenije, so že razumele to osnovno ekonomsko zakonitost. Italija, Španija, Irska in druge države so sprejele ukrepe, ki bodo stabilizirali njihove javne finance ter omogočili rast, investicije in nova delovna mesta.

Fiskalno pravilo ni nekakšen diktat Bruslja, temveč plod dogovora o skupnem pravilu vlad članic EU na podlagi najboljših praks iz cele Evrope. Pravno zavezujoče fiskalno pravilo bo zagotovilo, da nobena vlada, ne leva ne desna, Slovenije ne bo mogla pripeljati ponovno v stanje, v katerem se nahaja danes.

Zato smo se poslanci največje poslanske skupine ELS/EPP v Evropskem parlamentu odločili, da opozorimo na resnost stanja, v katerem se nahaja Slovenija.

Poslanci ELS so dr. Milan Zver, dr. Romana Jordan, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15