Poslanci v Evropskem parlamentu lahko veliko pripomorejo k obvladovanju krize

Stopnja brezposelnosti se je v evroobmočju aprila povzpela na 9,2% in dosegla najvišji nivo v zadnjih 10-ih letih. Tako se je število brezposelnih v 16-ih državah evroobmočja povzpelo že na dobrih 14,5 milijonov. Marca je stopnja brezposelnosti znašala 8,9%, pričakovanja analitikov pa so bila pri 9,1%, česar nismo zabeležili že od septembra 1999. Kljub nekoliko bolj optimističnim podatkom v zadnjem času, pa le-ta še vedno vzbuja skrb, saj ima neposredni vpliv na potrošnjo prebivalstva. Evropska komisija napoveduje nadaljnjo rast števila brezposelnih do 9,9% v letošnjem letu (2008 je bila 7,5%) in 11,5% v letu 2010.

Posledice brezposelnosti se pojavljajo povsod, vrste na klinikah se daljšajo, kajti ljudje zbolevajo psihično in fizično. Počutijo se izključene, nepotrebne, njihovo dostojanstvo je prizadeto. Posledice brezposelnosti ne občutijo le posamezniki, ampak tudi njihove družine. Živeti od socialne pomoči pri štiridesetih ali petdesetih in ne slišati in ne videti realnih perspektiv za ponovno zaposlitev?

Na to stanje moramo biti v politiki izjemno pozorni. Evropski parlament je institucija, ki lahko vzpostavlja pogoje za prekinitev masovnega odpuščanja delavcev. Vzpostavlja lahko regulativo za prijaznejše samozaposlovanje, za prijaznejše in finančno vzdržno ustanavljanje novih malih podjetij, za podpiranje razvojnih in inovativnih ?start up? podjetij.

Velika vloga poslank in poslancev v Evropskem parlamentu je tudi ozaveščanje ljudi, predvsem mladih, da pridobijo na samozavesti in pogumu za lastne ideje in za udejanjanje le-teh skozi lastno podjetje, kajti velike korporacije in državna administracija kmalu ne bodo imeli novih možnosti za zaposlitve, vse dokler se svet ne dvigne nazaj iz krize.

Mala podjetja morajo pridobiti več možnosti za pridobivanje bančnih kreditov, tako pa so glede tega v zelo neenakem položaju napram večjim. Zato je pri mladih še težje zbrati pogum za vstop v podjetniške vode, za odkrivanje niš tako na področju produktov kot storitev. Na področju storitev je inovativnost še vedno zelo šibka in premalo vzpodbujena. Vsakdo pričakuje uspeh zelo hitro. Predstave o tem, da je nujna pot samo navzgor, brez poslovnih padcev, je tudi zmotna in nekoristna za družbo.

Zofija Mazej Kukovič

WordPress theme: Kippis 1.15