Odziv na nedeljski intervju z zdravnikom Erikom Brecljem

Velenje, 15. februar 2013

V preteklih dneh sem od mnogih dobila sporočila, da je zdravnik Erik Brecelj v nedeljskem intervjuju med drugimi blatil tudi moje ime. Kot posledico tega intervjuja sem dobila tudi grožnjo o ‘moji smrtni postelji’. Kot nekdanja ministrica za zdravje Republike Slovenije zavračam njegove neresnične trditve, vezane na namigovanja o okoriščenju.

Njegove izjave niso žaljive samo za mene osebno, temveč tudi za vse moje sodelavke in sodelavce, ki so se pod mojim ministrovanjem z vso zavzetostjo trudili za rešitev tega problema. Ravno za bolnike z rakom si prizadevam od ustanovitve Europe Donne leta 1992, predsedovanja Svetu ministrov za zdravje EU in tudi danes, kot evropska poslanka. Bolniki, ki trpijo zaradi te zahrbtne bolezni si res ne zaslužijo še dodatnih duševnih bolečin zaradi laži, ki so jih slišali in ne dodatnega nezaupanja v politiko.

Da smo bančno garancijo dobili, je bil potreben čas celotnega mojega mandata na Ministrstvu za zdravje. Bančno garancijo, ki bi omogočila odpravo napak na Onkološkem inštitutu s strani SCTja in na račun SCTja. V normalnem okolju bi jih vsak investitor oziroma minister moral od izvajalca zahtevati že ob podpisu pogodbe. Zakaj tega nihče od mojih predhodnikov ni storil, ne vem. Zahvaljujoč ekipi na ministrstvu in zunanjim sodelavcem smo z velikimi napori to garancijo pridobili, meni pa se je mandat iztekel.

Vsaj dve leti po zaključku mojega mandata so imeli pristojni ministri priložnost, da vnovčijo garancijo, za kar sem javno pozivala in o tem pisala na moji spletni strani. Tudi poslanec Gril je v parlamentu večkrat opozoril na potrebo za vnovčenje te garancije. S tem denarjem bi morali popraviti napake na instalacijah Onkološkega inštituta.

Moji nekdanji sodelavci in zunanji strokovnjaki, ki so pri tem projektu sodelovali, vedo, koliko pogajanj, časa in znanja je bilo potrebno za pridobitev te garancije. Vedo tudi, koliko truda smo vložili v to, da so bili tekom mojega mandata zaključeni trije veliki projekti: Pediatrična klinika, Nevrološka klinika in Onkološka klinika.

Želim si, da bi imeli vsi pacienti dobre pogoje za zdravljenje in seveda tudi občutek in vero v zdrave odnose v družbi.

Biti etičen in moralen pomeni tudi govoriti resnico. Od zdravnika Erika Breclja za njegove izjave pričakujem vsaj opravičilo.

Zofija Mazej Kukovič, evropska poslanka

WordPress theme: Kippis 1.15