Ob svetovnem dnevu raka

Svetovni dan rakaDanes obeležujemo svetovni dan raka, zato je več kot primeren trenutek, da premislimo o zdravem načinu življenja. Ali resnično prakticiramo zdrav življenjski slog?

Register raka Republike Slovenije (RS) prikazuje, da bo do svojega 75 leta starosti za rakom zbolel predvidoma eden od dveh moških in ena od treh žensk rojenih leta 2008. Na letni ravni lahko v Sloveniji govorimo o …11.745 novih primerov bolezni, od tega pa 5.492 ljudi boj z boleznijo tudi izgubi.

Kako lahko preprečimo tveganje in pripomoremo k manjši možnosti za razvoj bolezni? Opustimo kajenje, izogibajmo se pasivnemu kajenju, ohranjajmo primerno telesno težo, povečujmo telesno dejavnost in zdravo prehranjevanje, omejujmo pitje alkoholnih pijač, izogibajmo se čezmernemu sončenju, zaščitimo se pred okužbami, ki lahko povzročajo raka in se redno udeležujmo presejalnih pregledov v programih kot so Zora, Dora in Svit.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič bo zato danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu spregovorila o pomembnosti soočanja z boleznijo raka; o pomembnosti preventive, zgodnje diagnostike in zdravljenja, celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe.

Rak je bolezen moderne družbe. Svojih žrtev ne izbira. Pomembno je, da smo odgovorni do svojega zdravja in telesa. Ne pozabimo, da je zdravje eno samo in nedeljivo. Živimo zdravo!

Pisarna Zofije Mazej Kukovič v Bruslju
WordPress theme: Kippis 1.15