Ob 20. obletnici enotnega trga

Zofija Mazej Kukovič (SDS/ELS) je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nastopila v razpravi na temo 20. obletnice enotnega trga.

?Po dvajsetih letih skupnega trga smo v Evropi zelo napredovali. Ostaja pa še veliko dela pri odstranjevanju ovir, ki otežujejo življenje državljankam in državljanom?, je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poudarila Mazej Kukovičeva.

Kljub enotnemu trgu, še vedno ostajajo ovire za podjetja, ki zmanjšujejo evropsko konkurenčnost. Predlog komisije in poročilo prihajata ob pravem času, v času krize, ki zagotovo potrebuje dobre in inovativne rešitve.

O tem kako vsakdanje so ovire, s katerimi se še vedno srečujemo je spregovorila Mazej Kukovičeva: ?Razlike v standardih občutimo na lastni koži. Pri opremi avtomobilov, v Franciji na primer moramo imeti s seboj alko test, drugje rezervne svetilke. Osnovna potreba je tudi priklop na električno vtičnico, za katerega ponekod še vedno potrebujemo pretvornike. Ovira je tudi drago telefoniranje in uporaba informacijskih tehnologij?.

Mnogo je področij, ki pričakujejo skupne standarde. Poročilo jasno kaže, da gre notranji trg v smeri rešitev tovrstnih še odprtih ovir. Poročevalka Regina Bastos je izhajala iz realnega življenja in nato predlagala nove rešitve. S padcem ovir padajo tudi zidovi med vsemi nami.

Zofija Mazej Kukovič je poudarila, da imajo podjetja, še posebej SMEji sedaj večjo možnost povezovanja z raziskovalci v tehnološke platform. Z dopolnjevanjem znanj, inovativnimi idejami in produkti bodo postali globalno konkurenčni. V svetu, kjer si mnogi želijo samo to, da bi lahko živeli s takšnim standardom in v takem okolju, kot ga imamo v Evropi.

?Čas je, da manj energije posvečamo tekmovanju drugega z drugim znotraj Evrope. Čas je, da dvignemo našo konkurenčnost. Čas je, da se povezani intenzivneje postavimo v gospodarsko tekmo zunaj Evrope. Le z večjo enotnostjo notranjega trga bomo zmagali,? je govor zaključila Mazej Kukovičeva.

Pisarna Zofije Mazej Kukovič v Bruslju

WordPress theme: Kippis 1.15