Tiskovna konferenca: nadaljnjega nižanja evropskega proračuna 2014-2020 Evropski parlament ne bo podprl

V petek, 1. 2. 2013, je v Ljubljani potekala tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu. Glavna tema tiskovne konference je bil finančni okvir 2014 ? 2020.

Stališče evropskih poslank Zofije Mazej Kukovič (ELS/SDS), dr. Romane Jordan (ELS/SDS), mag. Mojce Kleve Kekuš (S&D/SD) in mag. Tanje Fajon (S&D/SD) do sedemletnega finančnega okvirja je bil enoten. ?Svet EU določa višino evropskega proračuna za naslednje obdobje, Evropski parlament pa poleg Evropske komisije o tem tudi odloča. Če bo Svet EU še naprej nižal proračun 2014-2020 ga Evropski parlament ne bo potrdil, saj to pomeni veliko neizvedenih evropskih projektov,? so zatrdile evropske poslanke. Prvotni predlog o višini proračuna se je od poletja namreč že večkrat znatno znižal.

Poleg proračuna 2014 ? 2020 se je Zofija Mazej Kukovič tokrat lotila teme poplav, ki so Slovenijo prizadele novembra lani. Že od takrat si namreč prizadeva za sprejem resolucije, po kateri bi bilo Sloveniji za odpravljanje posledic poplav namenjeno najmanj 200 milijonov evrov evropskih sredstev. ?Vesela sem, da so slovenski kolegi v Evropskem parlamentu in naša politična skupina ELS ta predlog popolnoma podprli. Pogajanja o tem, ali bo ta resolucija tudi uvrščena na dnevni red, pa še potekajo,? je dejala Mazej Kukovičeva.

Spregovorila je še o temah, o katerih bo v Strasbourgu razpravljala. ?Naslednji teden bom govorila na temo raka, saj v ponedeljek tudi obeležujemo svetovni dan te smrtonosne bolezni. 11.000 ljudi v Sloveniji na leto zboli za rakom, kar 5000 jih umre. Prav zato sem mnenja, da moramo spodbujati zdrav način življenja. Po drugi strani pa nameniti več denarja za raziskave. Brez večjega vložka v raziskave ne bomo mogli uspešno kljubovati tej zaskrbljujoči statistiki,? meni Mazej Kukovičeva. Govorila bo tudi o lažjem dostopu do tveganega kapitala, ki bi ga morali omogočiti malim in srednjim podjetjem. ?Odnos bank do manjših podjetij je za podjetništvo uničujoč. Medtem ko za velika podjetja banke brez večjih zadržkov namenijo tudi 100 milijonov evrov, je za mala podjetja in start-upe že 50.000 evrov preveč,? je povedala. Resolucija za lažji dostop malih in srednjih podjetij do finančnih sredstev bo prav tako pomembna tema naslednjega tedna.

***

Pisarna evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, tel: +386 (0)591 58 672, mail: vovkziva@gmail.com

WordPress theme: Kippis 1.15