Mladi imajo velikokrat nore ideje in tem idejam je treba prisluhniti

?Zame velja načelo, da naslednji dan, ko si izvoljen in vse dni naprej, 365 dni na leto, delaš tako, kot da so volitve jutri. Zato si izvoljen in to je tvoje poslanstvo, da si med ljudmi in da si z ljudmi.?

V petek, 14. 2. 2014, se je evropska poslanka udeležila okrogle mize Hrana za zdravje in delovna mesta, ki jo je njena ekipa Požen’ Evropo pripravila v sodelovanju z ŽO MO SDS Novo mesto. Namen okrogle mize je bil predstaviti poslankina prizadevanja približevanja evropske politike življenju v domovini. Osnovo tem prizadevanjem predstavlja projekt Hrana za zdravje in delovna mesta, ki v povezavi med zemljo, pridelavo hrane in sodobnimi informacijsko-tehnološkimi trendi išče priložnosti za inovativna delovna mesta, zlasti za mlade.

?Danes je v Evropi 5 milijonov mladih brez dela. V Sloveniji jih je 30.000. Na eni strani je politika tista, ki mora oblikovat pogoje, v katerih se bo razcvetela ustvarjalnost. Tako evropska, državna in lokalna politika. Hkrati pa na drugi strani brez osebne motivacije in brez tega, da ljudje rešitve iščejo tudi sami, ne gre. Največ ustvarjalnega potenciala in predrznosti je v mladih. Mladi vidijo stvari, ki jih mi ne opazimo več, ali pa se nam ne zdijo pomembne. Mladi imajo velikokrat tudi nore ideje in tem norim idejam je treba prisluhniti.?

S svojim projektom in natečajem Hrana za zdravje in delovna mesta evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič mlade, pa tudi ljudi starejših generacij, spodbuja k uresničevanju drugačnih in inovativnih idej, pri čemer poudarja, da zemlja prevečkrat ostaja spregledana priložnost za delovno mesto ali samozaposlitev. S tem namenom je razpisala že drugi natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta, ki spodbuja k uresničevanju podjetniških potencialov, ki jih zemlja ponuja.

Med drugim pa je izpostavila tudi več zelo pomembnih podlag Evropske unije za to, da bi mladi imeli delo. ?Prva so jamstvene sheme, ukrep, ki je težek 8 milijard evrov. Od tega je tudi Slovenija že prejela 10 milijonov evrov. Drugi je projekt Eurostar, ki je namenjen tistim, ki bi se opogumili za podjetništvo. Tretji pa je program, ki si prizadeva zlasti za to, da bi si mladi nabrali študijske izkušnje tudi v drugih evropskih državah. Evropska unija si prizadeva za okolje, v katerem bi mladi lahko uspeli.?

***

Za dodatne informacije se obrnite na: Živa Vovk, asistentka v pisarni evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, t: +386 (0)591 58 672, e-mail: info@zofijamazejkukovic.net

WordPress theme: Kippis 1.15